Színes, egyedi és ritka madarak a madárinfluenza keszthelyi áldozatai

Az elhullott madarakban kimutatott madárinfluenza miatt fel kellett számolni a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkjának teljes állományát – közölte az intézmény Facebook-oldalán.

Ez a kék csőrű, különleges madár is az egyik áldozata a felbukkant járványnakForrás:Helikon Kastélymúzeum / Festetics-kastély - Keszthely/Facebook

A tájékoztatás szerint a madárpark munkatársai nemrég az állatok váratlan elhullására lettek figyelmesek, ezért az intézmény azonnali hatállyal lezárta az érintett területet, és jelentette az esetet a szakhatóság felé. A mintákból mindegyik esetben a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét mutatták ki.

A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében az állategészségügyi szakemberek a park teljes madárállományát felszámolták.

A szükséges óvintézkedések elvégzése érdekében december 31-ig a keszthelyi Festetics-kastély pálmaházát és madárparkját zárva tartják a látogatók előtt. A közlemény hangsúlyozza, hogy óriási veszteség ez az intézménynek és a látogatóinak is, hiszen a színes, egyedi és ritka madárállomány különleges élményt adott a vendégeknek, legfőképpen a családoknak.

A Helikon Kastélymúzeum mindent megtesz azért, hogy a 2022-es évben újra megnyithassa kapuit a madárpark. Az esettel kapcsolatban a Nébih az elmúlt héten azt írta a honlapján, hogy a madárparkban 380, különböző fajhoz tartozó vadmadarat tartottak. A terület nagy része madárhálóval fedett, az ott található tórendszer azonban kedvelt pihenőhelye a vadon élő tőkésrécéknek, a vadmadár-populáció fertőzésközvetítő szerepének súlyosságát tehát ez az eset is igazolja, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek