Cuki állat rohanta meg a lisztes raklapot egy keszthelyi áruházban

Egy keszthelyi áruház dolgozói jelezték, hogy egy nagy pelét láttak a boltban a lisztes raklapoknál. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai kihelyeztek két élvefogó (ketrec) csapdát, hogy befogják a hívatlan vendéget - adja hírül a nemzeti park honlapja.

Forrás: Sinka Gábor/bfnp.hu

Mint írják, sajnos hiába kínáltak fel neki szilvát, diót, a csapdákat elkerülte a szürke bundás rágcsáló. Kedden aztán telefonon jelezte a bolt egyik dolgozója, hogy egy nagy kosár segítségével sikerült megfognia az egyik pelét, miközben átrendezték a raklapokon tárolt lisztes zsákokat. Ugyanakkor az is kiderült, hogy nem egy pele jár be a boltba, hanem három.

A nemzeti park munkatársa, Sinka Gábor tájegység-vezető a befogott nagy pelét (Glis glis) elvitte a természetes élőhelyére, egy lakott területektől távoli erdőbe, ahol egy idős bükkfa mellett szabadon engedte. A pele egyetlen ugrással távozott a kosárból, majd felszaladt a bükk törzsére, ahol egy darabig még azt is eltűrte, hogy filmezzék.

A nagy pele (Glis glis) hazánkban védett állatfaj, természetvédelmi értéke 50.000,- Ft. Érdekesség a fajjal kapcsolatban, hogy életének közel felét alvással tölti. Októbertől áprilisig téli álmot alszik, ebben az időszakban egyáltalán nem is táplálkozik. 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek