Videón, ahogy egy rackanyáj kószál a Kőszegi-hegység védett erdeiben

 

 

 

Több kiránduló és környékbeli lakos is találkozott azzal a kis rackanyájjal, mely már több mint egy hónapja járja a Kőszegi-hegység erdeit. Az utóbbi hetekben az Óház környékén is feltűntek. A tulajdonos nem látott más megoldást, mint kilövetni az állatokat.

A veol.hu cikkében az állatok gazdája – aki neve elhallgatását kérte – elmondta, hogy egy éve vásárolta az Alföldön a három jerkéből és egy kosból álló kis állományt, amely azóta két báránnyal gyarapodott. Legeltetéssel szerette volna karbantartani egy gyepet. A villanypásztort hamar megtanulták leküzdeni a juhok, de még a közelben maradtak. Sokféle módszerrel próbálták visszaterelni őket, ehhez szakembereket is hívtak. Próbálkoztak csalogatással, etetéssel, hálóval és kutyával is.

Ez utóbbi olyan balul sült el, hogy a rackák elmenekültek a hegybe. Ezért a tulajdonos megkereste az illetékes vadászt, hogy lője ki őket, mert nem lát más megoldást.

A Kőszegi-hegység érintett fertálya a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadászterülete. Szalai Csaba, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadgazdálkodási ágazatvezetője a eol.hu kérdésére elmondta, hogy a birkák gazdája megkereste őket ezzel a kéréssel, ezt azonban a vonatkozó jogszabályok szerint nem tehetik meg. Vadászterületen vadászfegyverrel nem lőhető ki haszonállat.

A Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének fővadásza elmondta, hogy előfordulnak hasonló esetek, amikor legelő állatok kiszabadulnak. Ilyen esetben csak a befogás, esetleg az altatólövedék használata jöhet szóba.

(Címlapkép: YouTube.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek