Női lovas győzedelmeskedett a Nemzeti Vágta döntőjében

Ünnepélyes megnyitóval, hagyományőrző lovas díszegységek felvonulásával, a Hősök emlékkövének megkoszorúzásával és a versenyben részt vevő 60 magyarországi és határon túli település lovasainak ünnepélyes fogadalomtételével kezdődött szombaton a 14. Nemzeti Vágta, amelynek győztese Szabó Nikolett, Szabadka lovasa lett.

Szabó Nikolett, Szabadka lovasa - jobbról másodikként látható - tört az élre.Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szabó Nikolett Heves, Farkaslaka, Kerekegyháza és Abony lovasát győzte le a Millenniumi emlékmű körül kialakított különleges versenypályán. A 2021 leggyorsabb lovasa címet elnyerő szabadkai versenyző a Nemzeti Vágta vándordíját, egy 1848-as huszárszablyát és ötmillió forintos jutalmat vehetett át az ünnepélyes díjátadón. Pipacs nevű lovának hátára győzelmi takarót terítettek.

A győztes Szabó Nikolett, Szabadka lovasa, balról Székely Tibor, a Nemzeti Vágta főkapitányaForrás: MTI/Kovács Tamás

Megrendezték a nemzetközi futam döntőjét is, amelynek győztese Csehország lovasa, Lukas Vladyka lett. Másodikként India, harmadikként Ausztria lovasa ért a célba. Negyedik, ötödik és hatodik helyen Olaszország, Mongólia és Suriname versenyzője végzett.

A nemzetközi futamon a döntőbe jutottakon kívül Magyarország, Horvátország, Szlovénia, Törökország, Románia és az Egyesült Királyság lovasa versenyzett. Magyarországot Paizs Gábor képviselte.

A lovasok nem saját, hanem a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokról kölcsönkapott, sorsolással kiválasztott shagya-arab őshonos magyar fajtájú lovakkal indultak a versenyen.
A jótékonysági sztárfutamon Széchenyi Krisztián, Krajnik-Balogh Gábor, Bács Péter, Sipos Imre és Nagy Ervin pattant nyeregbe, a győztes végül Bács Péter színész lett.

A jótékonysági sztárfutam győztese Bács Péter suhant át elsőként a célvonalonForrás: MTI/Kovács Tamás

A Hősök terén felállított speciális pályán a kétnapos versenysorozat ideje alatt 60 magyarországi és határon túli terepülés lovasa mérte össze tudását az elő- és középfutamokban.

A Nemzeti Vágta minden évben egy történelmi személyiség emlékének szenteli a versenyt. Az elmúlt 13 évben legendás huszárok, katonák voltak a vezéralakok, mind férfiak. Idén először két hős asszonyról, egy testvérpárról, az 1848-ban a társadalmi összefogás szimbólumaivá vált Zichy Antóniáról és Zichy Karolináról emlékezik meg a verseny - fejtette ki  Székely Tibor, a vágta főkapitánya.

A megnyitón felvonultak különböző hagyományőrző csoportok, csikósok és a Győri Ördöglovasok is, akik a kétnapos vágta során külön bemutatón is szórakoztatták a közönséget, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek