Csaknem 150 év elteltével újra város lett Kiskunlacháza

Történelmi pillanat részesei lehettek szombaton Kiskunlacháza lakói. A Budapesttől mintegy 40 kilométerre fekvő egykor mezővárosi rangú, Pest megyei település csaknem 150 év elteltével újra városi címmel büszkélkedhet. A Duna mentén fekvő település Áder János köztársasági elnöktől kapta vissza a városi címét.

Kiskunlacháza apraa nagyja részt vett a várossá avatás történelmi eseményénForrás: Jakab Gergely

Kiskunlacházáról nehéz elhinni, hogy eddig nagyközségként működött. Régi nevét már 1285-ben is megemlítette egy oklevél, és a mezővárosi rangot 1839-ben érdemelte ki. A mai település ugyanakkor 1950-ben alakult ki valamikori két önálló falu, Kiskunlacháza (Lacháza) és Pereg összeépüléséből, majd hivatalos egyesítéséből, és így eddig a környék legnagyobb nagyközségének számított. 

A hivatalos oklevelet szombaton Répás József polgármester ünnepélyes keretek között vette át Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől.

"Kiskunlacháza a térségben meghatározó szerepet tölt be, ezért úgy gondoljuk, hogy méltó helye van Magyarország városai között. Köszönhető ez az elmúlt 15 év dinamikus fejlődésének, az itt élő polgárok alkotóerejének, vállalkozó szemléletének, egy közösség tenni akarásának és folyamatos megújulásának" – mondta Répás József polgármester. 

Kiskunlacháza egésznapos rendezvénnyel ünnepelte várossá avatását, melyben családi programok, tér- és kamarazene, színpadi produkciók, faültetés, tortavágás, flashmob, fényfestés, valamint este a Margaret Island koncertje és utcabál várta a közönséget – tudtuk meg a szerkesztőségünkbe eljuttatott sajtóközleményből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek