Veszélyben az oroszlányi Malom-tó

Évekkel ezelőtt előfordult már, hogy a hosszan tartó, extrém meleg és csapadékmentes időszak következtében jelentősen lecsökkent Oroszlány egyetlen tavának, a Malom-tónak a vízutánpótlása, és most is ez történt. A tóba folyó három patakból kettő, a Kertekalja- és a Svandabereg-patak elapadt, így rajtuk keresztül most egyáltalán nem érkezik víz a tóba. Egyedül a Labanc-patak biztosítja a vízáramlást, de jelen helyzetben ez sem elég - adja hírül a kemma.hu.

Oroszlány, Malom-tóForrás: Globetrotter19/commons.wikimedia.org

Súlyosbító tényező, hogy a magas hőmérséklet miatt felmelegedő vízben a napsugárzás hatására elszaporodtak az algák, a szélcsend pedig további nehezítő körülmény. Az oxigénhiány végzetesnek bizonyulhat a másfél hektáros tó élővilágára nézve.

Lazók Zoltán polgármester rendkívüli tanácskozásra hívta össze az érintett szerveket, az önkormányzati tűzoltóságot, a vízművet és az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt.-t, amelyen megállapodtak abban, hogy visszavonásig tilos a Malom-tavon a horgászat és minden olyan tevékenység, amely a tó vizét befolyásolja, beleértve a kacsák etetését is. Többek között a kajakosok sem használhatják a tavat. Az intézkedés betartását a közterület-felügyelet munkatársai ellenőrzik.

A tűzoltók vállalták, hogy vízágyukat helyeznek a partoldalra, amelyeken keresztül a tóból kiszivattyúzott vizet visszaforgatják. A munkálatok egyelőre a jelentősebb mennyiségű csapadék-utánpótlás érkezéséig biztosan eltartanak. Az előrejelzés szerint legközelebb csak hétfőn várható eső a térségben, és azt követően lehet beszélni majd a további elképzelésekről. A tervek szerint a közeli szennyvíztelepről próbálnak majd tisztított vizet juttatni a tóba. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek