Új fényében látható a középkori muszlim síremlék Pécsett

A budapesti Gül baba türbéjéhez hasonlóan most a pécsi Idrisz baba síremléke is megújult az utóbbi hónapokban folyt renoválási és revitalizációs munkálatok befejeztével.

Forrás: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. / Facebook.com

Idrisz baba a 16. században Pécsett élt és eltemetett muszlim veli, azaz szent életű ember volt. Az Oszmán Birodalomban nagy tisztelet övezte alakját, a legendák szerint kivételes gyógyító képességekkel is rendelkezett. Akárcsak a Budán nyugvó Gül baba, Idrisz baba is a hódító török seregekkel érkezett magyar földre. Az ő türbéje is a jezsuitákhoz került a török hódoltság után. A síremléket a közelben működő pestiskórház kápolnájává alakították át és Szent Rókusról, a pestisesek védőszentjéről nevezték el. Innen származik a Rókusdomb elnevezés is.

Részletes feltárására és első műemléki szemléletű felújítására 1912-ben került sor - írják a közleményben. Mai alakját egy 1961-as felújítás során nyerte el. Türbévé csak akkor alakították vissza, miután felnyitották a sziklába vájt sírhelyet, és megtalálták benne Idrisz baba Mekka felé nyugalomra helyezett maradványait.

A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. oldalán olvasható közlemény szerint megtörténtek az állagmegóvást és a könnyebb látogathatóságot célzó munkálatok. Ez azt jelenti, hogy kitakarították, javították és vízhatlanná tették a síremlék tetőhéjszerkezetét, felújították a kő- és fémkerítéseket, és az elektromos áram telken belüli elvezetését az épületig. Emellett három oldalról szórt hangulatvilágítást telepítettek, valamint webkamerát és távoli megfigyelőrendszert építettek ki.

Korábban már rendbe tették a vadrózsabozót körüli területet, a szökőkúthoz vezető sétányt, és beüzemelték a napelemes szökőkutakat is. A NÖF oldala szerint a pécsi Rókusdombon álló épített örökség a járványhelyzet elmúltával rendes nyitvatartási időben várja majd a látogatókat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek