Bazilikai rangot kap egy apró hazai község temploma

Basilica minor rangot kapott Ferenc pápától az Andocsi Nagyboldogasszony-templom. Ezzel Andocs az egri, pécsi, székesfehérvári, máriagyűdi, máriapócsi, a budapesti Szent István- és az esztergomi bazilika közé sorakozott fel. Az andocsi templomban a párok gyakran imádkoznak a Szűzanyához azért, hogy gyermekkel áldja meg őket, de a gyógyulás miatt is sokan fohászkodnak. 

Az ötszáz éves búcsújáró hely hamarosan bazilikaként működik továbbForrás: Civertan/Wikipedia

"A Kaposvári Egyházmegyében mi kaptuk meg elsőként ezt a címet" – számolt be a nem mindennapi döntésről Werner Józsefné polgármester. "A kitüntető cím feltétele, hogy a templomnak térségi vonzereje legyen. Andocs ennek megfelel, mert nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is sok zarándok keresi fel a települést. Emellett az is szempont volt, hogy a templomban legalább egy olyan kegyszobor legyen, amelyhez valamilyen csoda köthető" – tette hozzá.

Évszázadok során betegek ezrein segített a Csodatévő Szűz. A legenda szerint félezer éve, 1520-ban a szentéllyel együtt az angyalok hozták a Mária-szobrot Kalocsáról Andocsra. 

Werner Józsefné kiemelte: tavaly ősz óta dolgoztak azért, hogy az andocsi templom a jövőben bazilikaként fogadja a híveket. A kérelmet továbbküldték a Vatikánba, amelyhez a szükséges anyagot magyarul, latinul és olaszul is el kellett készíteni.

A híres Mária-szoborForrás: Zerind/Wikipedia

A basilica minor rang miatt több újítást is bevezetnek majd az andocsi bazilikában. A szentszéket jelképező két kulcs ábrázolása ezután megjelenhet például a zászlón és a pecséten is, havonta pedig egy alkalommal latin nyelvű miséket is tartani kell majd. A polgármester hozzátette: a basilica minorról szóló okiratot október 10-én, a magyarok nagyasszonya búcsúján adja át Varga László megyéspüspök.

Az andocsiak is nagyon örülnek annak, hogy ezután nem a templom, hanem a bazilika küszöbét lépik majd át.

Zarándokok már idén is voltak Andocson, az első csoportok májusban tekintették meg az ötszázéves búcsújáró helyet. A bazilika mellett a tavaly megújult templomi környezet is magával ragadja a turistákat. A Rózsafüzér kertet több tucat fehér és vörös rózsával díszítették, így állítottak emléket az ötszáz évvel ezelőtti legendának – írja a sonline.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek