Látványos videót készített a napfogyatkozásról egy magyar csillagfotós

  A kisalfold.hu egyik olvasója, Jova István, károlyházi csillagfotós látványos felvételt készített a tegnapi napfogyatkozásról, az égi eseményt mi is beharangoztuk korábban.

  A gyűrűs napfogyatkozás Észak-kelet Kanada környékén kezdődött és a Jeges-tengeren keresztül Kelet-Szibériában fejeződött be. A látványos jelenség a kevésbé lakott földrészeket érintette, de Közép-Európában a Belgrád-Brassó vonaltól északra is megfigyelhető volt. A laikusok számára olyan lesz, mintha a Hold beleharapott, belecsippentett volna a Napba – írja a lap a veol.hu cikke alapján.

  Napfogyatkozás a kazahsztáni Nur-SzultanbanForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Turar Kazangapov

  Amikor a Hold az átlagos közepes távolságánál távolabb helyezkedik el az elliptikus pályáján, a látszó szögátmérője kisebb az átlagosnál. Ilyenkor előfordulhat, hogy a Nap látszó korongjánál is kisebb lesz egy kicsikével a Hold korongja.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek