Ha naptávcsővel kémleli az eget csütörtökön, pompás látványban lehet része

A 2021-es év különleges látványosságának ígérkezik a június 10-i gyűrűs napfogyatkozás, amely Kanadától kezdve az Északi sarkkörön át Szibériáig húzódik. Magyarországon részleges napfogyatkozásként látszik majd, és az esemény különlegessége, hogy hazánkból a Napnak csak viszonylag kis területébe harap bele a holdkorong. Budapestről a fogyatkozás 8%-os lesz, így szabad szemmel az utcán járva észre sem lehet majd venni a jelenséget, de aki naptávcsövön keresztül nézi, annak a delelő napon pompásan látszik majd a fogyatkozás – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló weboldalán, akik egy programot is szerveztek erre a napra.

A 2015-ös napfogyatkozás megfigyelése a Polaris csillagvizsgáló teraszánForrás: Svábhegyi Csillagvizsgáló

Akinek ugyanis nincs naptávcsöve, de ilyen különleges látványra vágyik, azt a Svábhegyen egy kétórás napfogyatkozás-programmal várják. Itt az ország egyik legnagyobb H-alfa távcsövével, és hazánk legnagyobb lencsés távcsövével is meg lehet majd figyelni a napfogyatkozást, a Herschel prizmával nézve pedig gyönyörűen látható a holdkorong kiharapása a fényes nap előtt.

A program során a résztvevők összehasonlíthatják, hogy az egyébként feketének látszó napfoltok valójában fénylenek a teljesen fekete holdkorong mellett. Nagy nagyításon vizsgálva megpillanthatják a holdperem sötét sziluettjén a holdi hegyeket és völgyeket. A hidrogén-alfa naptávcsövön keresztül pedig a napperemi protuberanciák, vagyis a napkoronában lebegő vagy mozgó, környezeténél sokkal sűrűbb és hűvösebb felhők adhatnak majd különleges játékot. Ha mégsem lenne napsütés csütörtökön a déli órákban, akkor napfogyatkozásról szóló előadás, spektrum-elemzés és holdi meteoritvizsgálat lesz a program – olvasható az esemény ajánlójában. 

A legközelebbi napfogyatkozás 2022. október 25-én várható.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek