Orbán Viktor bejelentése: döntöttek a maszkviselésről és a kijárási tilalomról

Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel a Kossuth rádióban beszélt arról, hogy milyen enyhítések várhatók, miután "a hétvégén minden emberi számítás szerint elérjük az 5 millió beoltottat", és "a járvány harmadik hullámát letörtük".

Forrás: Sputnik via AFP/Vladimir Pesnya

Mint mondta, "korszakhatárhoz" érkeztünk, így az operatív törzs ma úgy döntött, hogy "fel tudjuk oldani a járványügyi korlátozások nagy részét. De maradnak olyan korlátozások, amelyek alól csak a beoltottak, vagy a fertőzésen már átesettek kaphatnak felmentést".

Ennek jegyében megszűnik a kijárási tilalom és az üzletek, vendéglátóhelyiségek kötelező zárási időpontja is, eltörlik a közterületi maszkviselési kötelezettséget, szabad a sport a közterületeken akár egyéni, akár csapatsportról van szó, a magán- és családi rendezvények 50 fő részével, lakodalmak 200 főig korlátozás nélkül tarthatók.

Ha szállodában vagy étteremben tart valaki magán- vagy családi rendezvényt, akkor a helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni arról, hogy a résztvevőket elkülönítse. A zárt téri rendezvények továbbra is csak védettségi igazolvánnyal látogathatók, szabadtéri rendezvény legfeljebb 500 fő részvételével korlátozás nélkül tartható, beleértve a gyűléseket is. Szintén tarthatók zenés-táncos rendezvények, ezek azonban csak védettségi igazolvánnyal látogathatók. A 16-18 éves korosztály tagjai saját jogon is mehetnek beltéri eseményre, ha be vannak oltva. Mint a miniszterelnök elnök elmondta, ma délután döntenek arról, hogy pontosan melyik naptól lépnek érvénybe az új intézkedések.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek