A milánói Bosco Verticale mintájára épül a nyíregyházi függőleges erdő

Milánó egyik zöld nevezetessége a Bosco Verticale nevű, fákkal tűzdelt toronyház, melyet 2014-ben adtak át. Az elnevezés azt jelenti, függőleges erdő, az épület 8900 négyzetméter összalapterületű erkélyeire és teraszaira ugyanis közel 730 fát telepítettek többek között azzal a céllal, hogy enyhüljön a szmog, csökkenjen a zaj, és a növények kedvező hatással legyenek az épületen belüli hőmérséklet szabályozására - derül ki a szon.hu cikkéből.

Bosco VerticaleForrás: Laura Gargiulo/pixabay.com

A 110 és 76 méteres épületek homlokzatán összesen 480 nagy és 250 kis méretű fa mellett még 5000 tő cserje, illetve 11 ezer tő évelő és talajtakaró növény gondoskodik a kivételes összhatásról. A fás, bokros betonerkélyek szembetűnően megtörik a homlokzat egyenletes felületét. A 1 hektárnyi függőleges erdőt alpintechnikával metszik, csinosítják.

Ennek a nevezetességnek a kistestvére lesz a 2023-ra elkészülő, nyíregyházi lakóház, a Rákóczi utcában, mely 4 emeletes és 12 méter magas lesz. Mint Verebélyi János építési vállalkozó a lapnak elmondta, munkatársaival személyesen tanulmányozták a milánói épületet, a magyar verziót László Zoltán és Vágner Attila tervezte.

Amíg az olasz lakótornyokban 400 lakáscélú ingatlan található, addig a nyíregyházi épületegyüttesben 37 darab, 30–70 négyzetméteres lakás készül el. Nem kis kihívás a zöldesítés, hiszen nálunk másabb az éghajlat, mint Észak-Olaszországban. Az építkezések a nyár közepén kezdődhetnek, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor két év múlva már beköltözhetnek a lakók.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek