Tudományos-fantasztikus filmeket idéző vertikális farm épült Budapesten

Közép-Európában egyedülálló kutatási-fejlesztési célú vertikális farmot adtak át Budapesten. A jövő élelmiszerellátásának egyik kulcsát jelentő, némileg tudományos-fantasztikus filmeket idéző technológián alapuló létesítményt a Tungsram újpesti központjában avatták fel. A vertikális farmokon kizárólag mesterséges megvilágítást alkalmaznak (ellentétben az üvegházakkal), így egész évben, éjjel-nappal, kis helyen, klímától függetlenül, akár városi környezetben is lehet növényt termeszteni. 

Kizárólag mesterséges megvilágítást alkalmaznakForrás: Tungsram Group/Facebook

"Mivel nem függ az időjárástól és egyéb természeti adottságától, itt nem beszélünk jó vagy rossz évjáratról. Mindig tökéletes az évjárat" – mondja Sejpes Zoltán, a Tungsram Agritech üzlegának vezetője.

A vertikális termesztésben a növény csak azt kapja meg, ami a legjobb neki. Nem alkalmaznak például növényvédőszereket, sem génmódosítást.

A farm termőferülete 150 négyzetméter, amelyen hidropóniás rendszerben mikrozöldségek és kisebb salátanövények (baby leaf) teremnek kizárólag LED-es, mesterséges megvilágítással, napszaktól vagy időjárástól függetlenül. Ugyan kereskedelmi méretű, ám célja a kutatás-fejlesztés, ezért is egyedülálló a létesítmény Közép-Európában. Ezt a területet két kisebb méretű klímakamra egészíti ki, ahol maga a kutatási tevékenység zajlik, és az itt elért eredményeket kamatoztatja a vállalat a kereskedelmi méretű farmon. A beltéri gazdálkodás emiatt alternatívát jelent a világ élelmiszerellátására, ugyanakkor még óriási fejlődésre van szükség, hogy ilyen módszerrel tömegesen gabonát, rizst, kukoricát tudjunk termelni – írja a tungsram.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek