Nagy lett a forgalom az Őrség legelőin, mindenhol kérődző állatot látni

Múlt pénteken kissé esősre sikeredett a délelőtti kihajtás Őriszentpéteren. Az Őrségi Nemzeti Park munkatársai a Széll Kálmán majorból 118 marhát hajtottak ki a környező legelőkre. Ezzel megkezdődött a legeltetési szezon. Az elkövetkező napokban további, több száz magyar tarka marhát terelnek ki, amelyek várhatóan csak december elején kerülnek vissza a majorságba – írja a vaol.hu.

Több száz marha indult el lelkesen a szabad legelőkre - illusztrációForrás: Copyright/Erdo-Toth Zsofi

Kilenc óra után már nagy volt a tülekedés az Őrségi Nemzeti Park majorságában. A karám kijáratánál feszülten várakozott az első gulya. Az idősebb tehenek már megtanulták, melyek azok az apró dolgok, amik számukra jelzik, hogy újra kijuthatnak a legelőre, és több mint fél évig újra nagy szabadságban létezhetnek. Tíz óra után aztán kitódultak a türelmetlen jószágok, és szinte végig futva tették meg az utat a legelőig, de volt olyan köztük, amelyik az első zöld foltnál nekiállt legelni. Mostanra érte el a fű azt a méretet, hogy a téli szállásként szolgáló majorságból a marhák kikerüljenek a gyepekre.

Nagyjából ötvenes gulyákba rendezik a nemzeti parki állatállományt. Mindegyikbe jut egy-egy bika. Hét különböző legelőterületen végzik majd áldásos tájfenntartó tevékenységüket. A közeli őriszentpéteri, szalafői legelőkre lábon jutnak el az állatok, a többi marhát állatszállító járművel viszik ki.

Jelenleg mintegy 700 magyar tarka szarvasmarha és 50 muraközi ló alkotja a nemzeti parki állatállományt" – jelentette ki dr. Markovics Tibor igazgató.

"Bemutatási céllal vannak még rackajuhok, szamarak, kameruni törpekecske és borzderes marha is. Minden évben április végén, május elején hajtunk ki. Ameddig csak lehet, kint tartjuk az állatokat" – tette hozzá. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek