Szökött óriás sast találtak az Őrségben

Dr. Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese számolt be a napokban a Facebook-oldalán arról, hogy egy óriásrétisast találtak a park területén. Mivel az állatnak béklyók vannak a lábain, úgy tűnik, hogy tartották valahol, valószínúleg egy solymásztól elszökött példányról van szó - derül ki a sokszinuvidek.24.hu cikkéből.

GrobiForrás: Németh Csaba/Facebook

Eközben egy német madarász hetek óta kétségbeesetten kereste Grobi névre hallgató állatát. A Falknerei Bergisch Land nevű Facebook-oldalon április 16-án jelezték először, hogy a sas eltűnt, majd legutóbb április 28-án azt írták, Ausztriában kapták lencsevégre a madarat, melyet egyébként jellegzetes sárga csőréről is nagyon könnyű felismerni - és arról, hogy egyáltalán nem szokványos a jelenléte a régióban.

Kiderült, hogy a keresett és a talált példány egy és ugyanaz, így Németh Csaba, mint a posztja alatt kommentben jelezte, fel is vette a német madarászokkal a kapcsolatot. Ők már korábban közölték, amint biztosra tudják, hogy Grobit találták meg, elindulnak érte, bárhol is legyen, legutóbbi, tegnapi posztjuk pedig már arról szólt, hogy meggyőződtek róla, valóban az ő madaruk az.

A faj egyébként a világ legnagyobb termetű sasfaja: magassága 85–105 centiméter, szárnyfesztávolsága 200–240 centiméter. Fészkelőterülete a Bering-tenger és az Ohotszki-tenger partvidéke mentén, valamint Kamcsatkán, Szahalinon és az Amur alsó folyása mentén található, ahová a költőpárok rendszerint március elején érkeznek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek