Borászok több száz éves hagyományát ünnepelték Kőszegen

Kőszegen a hagyományokhoz híven a helyi borászok a Jurisics-téren mutatták be a 2021-es szőlőhajtásokat a város polgármesterének, Básthy Béla pedig elrendelte a hajtások bejegyzését a Szőlő Jövésnek Könyvébe, olvasható a Kőszegi borászok Facebook-oldalán.

A hagyománynak megfelelően az idei hajtásokat is bejegyeztékForrás: Kőszegi borászok/Facebook

A kőszegi városháza előtti téren Böröcz Tamás a Kőszeg és Környéke, Vaskeresztes és Környéke Hegyközség elnöke mutatta be a hajtásokat, amelyeket miután Harangozó Vilmos esperes-plébános megáldotta, Németh János festőművész rajzolt be a könyvbe. A vasi kisvárosban 1740 óta április 24-én Szent György napján mutatják be a hegymesterek a szőlőhajtásokat a város elöljáróinak, és rajzolják be azokat külön erre a célra szolgáló díszes könyvbe.

A Szőlő Jövésnek Könyvében Németh János festőművész illusztrálja az idei hajtásokatForrás: Ohr Tibor/Kőszeg város/Facebook

Az egyedülálló kőszegi hagyomány 2013-ban felvételt nyert a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe, 2019-ben pedig kiemelkedő nemzeti értékként bekerült a Magyar Értéktárba is.

Láng József kőszegi borász szerint idén hajtások helyett még csak rügyek látszanak, "rügyfakadás utáni nemezes állapotban" vannak. Ugyanakkor elmaradt Kőszegen az ilyenkor szokásos felvonulás és ünnepség, borverseny helyett is csak nyilvános bormustrát tartottak, az érdeklődők pedig a város hivatalos közösségi oldalán online követhették figyelemmel az eseményeket, illetve a Jurisics téri Lábasház kirakatában tekinthetik meg a Szőlő Jövésnek Köve és Hagyománya címet viselő kiállítást, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek