Minden évben visszatér a gólya erre a halászcsónakra

Immár egy évtizede, hogy az Eskikaraağaç falujában élő, 68 éves halász, Adem Yilmaz minden tavasszal hazavárja a Yaren névre keresztelt gólyát - számol be a különleges kapcsolatról a sokszinuvidek.24.hu híre.

Ve sonunda... Herkesin merakla beklediği o buluşma nihayet gerçekleşti. Yaren Leylek 10. yılda da Adem Amca'yı unutmadı...

Közzétette: Alper Tüydeş Fotoğraf – 2021. március 8., hétfő

Kettőjük barátsága azt követően indult, hogy a gólya leszállt a férfi csónakjára, aki etetni kezdte a szárnyast. A madár azóta minden egyes napját a halásznál kezdi abban a hat hónapban, amit évente Törökországban tölt.

A gólya tavalyhoz képest három nappal korábban, március 7-én tért haza téli pihenőhelyéről. Az örömteli pillanatokat Alper Tüydeş neves természetfotós örökítette meg. Idén különösen izgatottan várták a gólyát, mert a kora miatt sajnos nem volt rá garancia, hogy túléli a hosszú utat. "A szememmel állandóan az eget kémleltem, ahogy a gólyák érkeztek meg a szomszédos falvakba" – mesélte Tüydes.

Adem Yilmaz arról beszélt, ő sem volt biztos benne, hogy Yaren megérkezik idén is, ezért különösen boldog volt, amikor landolt a hajóján. "Három gyermekem van, Yaren a negyedik. Vágyakoztunk iránta idén. Most már megnyugodtan és örülök" – magyarázta.

Az egyedi kapcsolatról már film is készült, ami a legjobb dokumentumfilnek járó díjat is bezsebelte azóta a prágai filmfesztiválon. Eskikaraağaç egyébként a gólyák faluja, úgy 500 gólya él a környéken tavasztól őszig.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek