Valószínűleg megtalálták a jáki templom alapítójának csontjait

Nagy valószínűséggel megtalálták a jáki apátsági templom alapítójának tartott Jáki Nagy Márton csontjait, mint Pap Ildikó régész, a helyreállítás alatt álló, román kori műemlék régészeti munkálatainak irányítója elmondta az MTI-nek.

A Jáki templomForrás: Ciladis/commons.wikimedia.org

Mint a szombathelyi Savaria Múzeum munkatársa kifejtette, a templombelsőben folytatott régészeti és helyreállítási munkálatok során egy XIII. századi épített téglasírt tártak fel, amely a templommal egy időben épült és egy idősebb, nagy termetű férfi csontjait rejtette. "Onnan tudjuk, hogy a templommal együtt épült a sír, hogy a déli toronyalj egyik pillére ráépült ennek a sírnak egy részére" - fűzte hozzá a szakember, aki azt is elmondta, hogy a sírt valószínűleg még az Árpád-korban kirabolták, de a csontok megvannak, így a koponyacsont segítségével később szeretnének egy számítógépes arcrekonstrukciót készíteni, hogy megismerhessék a férfi arcvonásait.

Kitért arra is, hogy a Ják nemzetséghez tartozó Jáki Nagy Mártont az alapító levelek "Öreg Mártonként" említik, valószínűsítik, hogy ő alapította a templomot. Az építkezés valamikor az 1210-es években indulhatott, az 1230-as években tűnik el az írott emlékekből, ezután már csak a gyermekeit említik.

A műemlékhez látogatóközpont épül, ahol többek között a a hajdani Ják nemzetség és a bencés szerzetesek életét, az akkor élők mindennapjait ismerhetik majd meg a jáki Szent György-templomba érkezők. A templombelső restaurálása jelenleg is zajlik, és megkezdődött a templomdomb feltárása, a legfontosabb állagmegóvási munkálatok már elkészültek.

A román kori apátsági templom restaurálására, építészeti felújítására, valamint a látogatóközpont építésére 2017 decemberében hagyott jóvá 2 milliárd forintot a kormány. A műemléki kutatások és a műszaki előkészítés után a kivitelezési munkálatok tavaly nyáron kezdődtek meg. Tavaly augusztus óta a templom nem látogatható, a tervek szerint 2022 márciusában nyitják meg újra.

 



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek