Erre a befagyott tavunkra a legnagyobb hidegben is tilos rámerészkedni

Bár az állóvizek jege többnyire valóban akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a tíz centimétert, a Lillafüred határában álló Hámori-tóra akkor is tilos rálépni, ha tizenöt centis a jég – hívja fel a figyelmet a tavat üzemeltető Garadnavölgyi Vízi Társulat. Vanczák Zoltán ügyvezető elmondta, rizikót vállaltak azok, akiket a múlt héten a munkatársuk lefényképezett, mint ahogyan bárki, aki bármikor a Hámori-tó jegére lép. A tiltást egyébként táblák is jelzik – írja boon.hu.

A tó környékén tiltó táblák jelzik, hogy tilos a jégre merészkedniForrás: Rodrigo/Wikipedia

"Alapvetően három helyről lehet elérni a tó jegét: a két csónakázóstégről és a tó végi úgynevezett fenékleürítő műtárgytól, ahová lépcső vezet le. Mindhárom helyen ki van táblázva, hogy tilos a jégre menni. Úgy gondoljuk, ennek kellő figyelemfelhívásnak kellene lennie, mégis szinte minden évben vannak, akik nem tudnak ellenállni a csábításnak" – fogalmazott Vanczák Zoltán, majd hozzátette, Hámori-tó fő feladata a víztárolás, illetve a vízingadozás mérséklése, vagyis van egy „beömlő" és egy „elmenő" vize.

"A Szinva medrében a társulatnak minden körülmények között biztosítania kell az úgynevezett ökológiai vízmennyiséget, vagyis ha szükséges, a tóból engedünk le ehhez vizet. Télen is, ilyenkor pedig a jég alatt nem pontosan látjuk, hogyan változik a vízszint: ennek megfelelően a jégpáncél alatt lehet levegő is, de előfordulhat az is, hogy a bejövő víz alulról feszíti a jeget. Emiatt veszélyes a tó jegére lépni" – részletezte a szakember. 

Besorolását tekintve egyébként a Hámori-tó ipari víztározó, melyekben alapvetően egyáltalán nem lehet sem fürdeni, sem pedig azok jegén korcsolyázni."

A tó több mint kétszáz éves történetében persze sem az úszás, sem a korcsolyázás nem számított mindig tiltott tevékenységnek. Képek sokasága örökítette meg a tó jegén „mutatványozó" korcsolyásokat, sőt a kialakított strandot is. "Ez tulajdonképpen egy móló volt, közepén egy vízilabda-pályányi vízfelülettel. Annak idején komolyan foglalkoztunk ennek a létesítménynek az esetleges felelevenítésével, de bele kellett törődnünk, hogy a korábban nem, ma viszont már létező rendelkezések miatt ennek már nincs realitása" – tette hozzá Vanczák Zoltán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek