Nagy erejű földrengés rázta meg az Égei-tenger medencéjét

  Hetes erősségű földrengés rázta meg pénteken az Égei-tenger medencéjét, kisebb szökőárat váltva ki. A földrengés következtében Törökországban a legfrissebb adatok szerint huszonöt ember meghalt, és legalább 804 ember megsérült - adja hírül a reuters.com. A görögországi Számosz szigetén több ház fala leomlott, két fiatal, egy lány és egy fiú egy falomlás következtében életét vesztette a kikötőben - derül ki az MTI híréből.

  Izmirben legalább 20 épület rongálódott megForrás: Anadolu Agency via AFP/Mahmut Serdar Alakus

  A földmozgást Athéntől Isztambulig lehetett érezni. Izmir tengerparti város lakói a földrengés után az utcára menekültek - közölték szemtanúk. Az NTV török televízió értesülése szerint halálos áldozatok egyike egy nő, aki megfulladt a földrengés kiváltotta cunamiban. Legalább hetven embert sikerült kimenteni a romok alól, a mentési munkálatok folytatódnak. 8 épületben már befejeződött a keresés, 9 épületben folytatódik.

  Izmir Seferihisar negyedében a földrengés okozta szökőár miatt tengervíz borította el az utcákat. Az AFAD szerint a földmozgás 6,6-os erősségű volt, míg az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a rengés amplitúdója elérte a 7-es fokozatot. A földrengés 12 óra 50 perc körül történt, az Égei-tenger török partvidékén és az északnyugati Márvány-tengeri régióban is lehetett érezni. Az AFAD szerint a földrengés epincentruma 17 kilométernyire volt Izmir tartomány partjaitól, a fészke pedig 16 kilométer mélyen, Az USGS szerint pedig az epicentruma 33,5 kilométerre volt a török partoktól, a fészke pedig 10 kilométer mélyen.

  A mintegy 45 ezer lakosú Számos lakóit felszólították, hogy hagyják el a parthoz közeli területeket - közölte Eftimiosz Lekkasz, a görög földrengésügyi hivatal vezetője a Skai görög televízióval. Az ERT televízió felvételei szerint Számos kikötőjében több ház fala leomlott és utcákat öntött el az ár.

  Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő telefonon hívta fel a katasztrófa után Recep Tayyip Erdogan török elnököt, hogy részvétét fejezze ki neki - jelentette az Anadolu török hírügynökség. A beszélgetésről a görög kormányfő is beszámolt Twitter-üzenetében. "Ezekben a percekben népeinknek együtt össze kell tartaniuk a vitás kérdéseinktől függetlenül" - írta. A két szomszédos országnak egyébként a Földközi-tenger szénhidrogénekben gazdagnak tartott keleti medencéjében lévő tengeri határ kijelölése miatt van vitája. Az Európai Unió és a NATO segítséget ajánlott a két országnak.

  Mentési munkálatok IzmirbenForrás: Anadolu Agency via AFP/Mahmut Serdar Alakus

  Görögország, de mindenekelőtt Törökország jelentős törésvonalakon fekszik, és gyakoriak itt a földrengések, elsősorban a tengeren, leggyakrabban azonban nincsenek áldozatok. A legutóbbi halált okozó - 6,7-es erősségű - földrengés Görögországban a Számoszhoz közeli Kósz szigetén történt 2017 júliusában, akkor két ember halt meg.

  Törökországban 1999-ben pusztított 7,4-es erősségű földrengés az ország északnyugati részében, több mint 17 ezer ember meghalt, közülük ezren Isztambulban. Idén januárban egy 6,7-es erősségű földmozgás mintegy negyven emberéletet követelt a kelet-törökországi Elazigban, 2011-ben pedig a Richter-skála szerinti 7,1-es földrengés a keleti Van tartományban több mint 600 ember halálát okozta.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!