Felújítják az ország első, kalandos életű emeletes buszát

A Volánbusz zalaegerszegi műszaki telephelyén teljeskörűen felújítják az Ikarus 556 típusú, emeletes autóbuszt, mely a tervek szerint a felújítást követően a Volánbusz nosztalgiaflottájának legimpozánsabb járműveként kiállításokon és nosztalgiautazásokon is részt vesz majd országszerte - írja a sokszinuvidek.24.hu a bama.hu híre alapján.

Forrás: old-ikarus.hu

A járművet két 556-os Ikarusból készítették 1968-ban. Először Budapesten közlekedett, onnan került Pécsre 1969-ben. A baranyai megyeszékhelyen majdnem kétszázezer kilométert ment, majd 1976-ban kivonták a forgalomból. Később a balatonvilágosi üdülőben tűnt fel, ahol presszóként működött. A ceglédi bontótelepet megjárva 2009-ben újra a Pannon Volán tulajdonába került. Az eredeti tervekben az szerepelt, hogy 2010-re felújítják.

A jármű a Magyarországon készült első emeletes busz. Alsó szintjén 36 ülő és 20 álló utas foglalhatott helyett, az emeleten 28 ülőhely volt. Felújítása után – bárhol is tűnik fel az országban -, alighanem idegenforgalmi látványosságot jelent majd az érdeklődőknek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek