Rekordszámú darumadár tanyázik a Hortobágyon

A daru vonulási időszaka szeptemberben, az északi költőterületek időjárásának hidegebbre fordulásával indul be. A Magyarországra érkező darvak 95 százaléka a Hortobágyon vonul át, és hónapokat töltenek el itt. Az itt tartózkodó darvak létszámát hetente mérik a Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának szervezésében.

Megéri korán felkelni, ha látványos hajnali vonulásokat néznénk a HortobágyonForrás: Szilagyi Attila/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

Az úgynevezett szinkronszámláláskor a darvak éjszakázóhelyeként szolgáló sekély vízállásoknál, halastavaknál felsorakozó megfigyelők a látóhatárt egymást között osztják fel, így a különböző behúzási útvonalakon érkező csapatok létszámát jó közelítéssel meg tudják becsülni. A szeptember 24-25-i daruszinkron adatai szerint a korábbi napokban az előző évhez hasonlóan bekövetkezett az egyedszám tekintetében egy ugrásszerű növekedés.

Hortobágy törzsterületén már 95 400 darut számoltak össze a szakemberek, az újabb lehűlések pedig egyre nagyobb állományokat hoznak mozgásba.

A rekord értékek oka lehet a sikeres fészkelési szezon, vagy egyszerűen a vonulás előző évhez képesti időbeli fáziseltolódása, de a vonulási útvonalak közötti populációs átrendeződés is. Nézzék meg egy korábbi felvételen a vonulás képsorait, amiken jól látszik, milyen csodálatos látványt nyújtanak a darvak, ahogy benépesítik a Hortobágyot.

A darvak szeptember végi óriási létszáma egyébként nem példa nélküli. Az elmúlt évtizedben, három ízben is volt hasonló jelenség annak ellenére, hogy egyébként ilyen mennyiségben inkább október első harmadában találkozhatunk a darvakkal a Hortobágyon – írja a berek.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek