A toszkán borospincék újjáélesztettek egy régi, olasz járványhagyományt

A karanténidőszak alatt sokan megtapasztalták, hogy egy korty bor némiképp enyhíthet a nehézségeken. Nem volt ez másképp a középkorban sem, amikor a pestisjárvány végigsöpört Európán, de a fertőzésveszélyt már akkor is igyekeztek csökkenteni a rendelkezésre álló eszközökkel. Ezért találták ki a 17. századi Toszkánában az úgynevezett borablakokat vagyis buchette del vinókat, melyek nagyjából pohárnyi méretű nyílások a városi pincészetek és boltok falába faragva, és azt a célt szolgálják, hogy a kereskedők biztonságosabban szolgálhassák ki a vendégeiket - derül ki a nypost.com cikkéből.

Borablak FirenzébenForrás: sailko/wikipedia.org

A borablakokat évszázadokig nem használták, de most néhány firenzei pincetulajdonos visszafordította az idő kerekét, és ismét ablakon keresztül szolgálja ki a vendégeket nemcsak borral, hanem kávéval, egyéb italokkal, szendvicsekkel, esetleg fagylalttal. Mint Matteo Faglia, a Borablak-szövetség elnöke elmondta, ha az emberek bekopognak a kis faredőnyökön, közvetlenül a termelők töltik meg palackjaikat például az Antinori, a Frescobaldi vagy a Ricasoli család boraival. Csak Firenzében több mint 150 borablak található, és még ennél is több a toszkán régióban.

A borablakok persze az idők során sokat amortizálódtak, és nem egy fából készült spaletta pusztult el az 1966-os árvízben. A szövetség azonban fokozatosan felméri és helyreállítja ezeket az emlékeket az olasz borvidékeken, valamint pecséttel is ellátja, így igazolva történelmi és autentikus mivoltukat.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek