Akár százezres károkat is okozhat egy-egy virágmezős szelfi

Sajnos sok kiránduló tapossa le gyalogosan vagy autójával a mezőgazdasági haszonnövényeket azért, hogy egy-egy szép pipacs- vagy búzavirágmezőt lefotózzon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri a lakosságot: figyeljenek rá, hogy ne okozzanak kárt a szántóföldeken, veteményesekben, illetve a védett növényekre, állatfajokra is vigyázzanak.

Forrás: Goran Horvat/pixabay.com

A hűvösebb tavasz miatt idén a pipacsok hosszabb ideig virágzanak, de hasonlóan gyönyörű látvány a búzavirág vagy a nagylucerna, illetve a facélia (mézontófű), a bíborhere, a mustár, vagy a nem sokára elvirágzó repce virágtengere. A természet csodálatos, tavasszal és nyáron különösen sok szépsége tárul fel – ami sok kíváncsi tekintetet és kameralencsét vonz. Ez rendjén is van így, de sajnos számos esetben egy-egy perc gyönyörködés vagy egy jól sikerült fotó kedvéért sokan gondolkodás nélkül letapossák a környező vetéseket.

Továbbá a mezőgazdasági területek és a természetvédelmi területek, Natura 2000-es területek határán sok helyütt nincs tábla, vagy ha van is, azt figyelmen kívül hagyják a turisták, az autósok. Ugyancsak nehéz megkülönböztetni egy például szarvasmarhák legeltetésére használt legelőt és a mellette lévő védett, hasonló kinézetű területet.

A gazdálkodók természetesen tudják, hogy hol van a határ, de az a nem szakavatottak számára nehezen felismerhető. Ugyanakkor a védett területeken például idén a hűvösebb tavasz miatt számos orchideafajta található, amelyeknek mindegyike védett, de ilyen például a bíboros kosbor is. Valamint sokan nem tudják, hogy a pusztai árvalányhaj is védett növény. Illetve számos védett madár fészkel a talaj közelében, és sok védett rovar, kétéltű is él ott. (A védett növény- és állatfajokról részletes, fényképes leírás található a http://termeszetvedelem.hu oldalon.)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri a lakosságot: figyeljenek a természet és a gazdálkodók értékeire! Egy-egy szép fotó elkészítésével ugyanis néhány gazdálkodónak százezer forintos kárt is okozhatnak.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek