Kiderült, hova utaznak idén a legszívesebben a magyarok

A Lounge Group a Magyar Turisztikai Ügynökség részére készített elemzést arról, hogy hová utazunk idén - derül ki a cég közleményéből. Habár a pánikérzet minimálisan nőtt a lakosság körében, mostanra mégis kevesebben tartanak attól, hogy betervezett nyaralásuk meghiúsulhat.

Báthory várkastély, NyírbátorForrás: Pudelek/wikipedia.org

A kutatási adatok szerint eltérő, ki mennyire hamar kelne útra: a fővárosban élők a járványhelyzet elmúltát követően azonnal indulnának, míg a vidéki régiók közül az észak-magyarországiak tervezik a legkorábbi nyaralást, pár hónapon belül.

Nyár elején a rövid, egynapos belföldi kirándulások kerülnek középpontba, a tavalyi 36%-hoz képest idén a válaszadók 51%-a választaná ezt a kikapcsolódási formát. A családi nyaralások fő célja az aktív kikapcsolódás, az úti célok között pedig a népszerű beföldi desztinációk vezetnek, azon belül is a városok, a kiránduló élménypontok és gyógyfürdők szerepelnek az élen.

A reprezentatív kutatási adatok és a közösségi média posztjainak vizsgálatán alapuló felmérés szerint kifejezetten megnőtt az érdeklődés a Nyírség – ezen belül Nyírbátor-, a Fertő-tó, Mogyoród, Szarvas és Villány iránt.

A népszerű észak-magyarországi fürdőhelyek, mint például Bükkfürdő, Hajdúszoboszló vagy Miskolctapolca is a koranyári fellendülés első nyertesei lehetnek. Ennek oka többek között, hogy a Nógrád, Heves és BAZ megyeiek majdnem fele (46 százaléka) a megszokott, ismert üdülőhelyekre menne, és országos összehasonlításban körükben a legmagasabb a gyógyfürdőlátogatási tervek aránya (28 százalék).

A miskolctapolcai barlangfürdőForrás: Derzsi Elekes Andor/wikipedia.org

A saját nyaralóval rendelkező ingatlantulajdonosok, vagyis többnyire a budapestiek és a dél-dunántúliak a tervek szerint magasabb arányban veszik célba a Balatont. A kulturális programokat a többi országrész lakóihoz képest magasabb arányban kedvelik a nyugat-dunántúli lakosok, körükben minden bizonnyal a keszthelyi Festetics-kastély vagy a szombathelyi hagyományőrző fesztivál lesz népszerű. Nem meglepetés, hogy az emberek kétharmada összességében úgy nyilatkozott: többet utazna, ha csökkennének a belföldi turisztikai árak.

A külföldi utazási tervek a nyár végére, ősz elejére kezdenek erősödni, de még mindig a magyarok kis része tervez csak külhoni tartózkodást idén. A járvány lecsengését követő egy hónapban 5%, negyedévben 10%, fél évben pedig 12% tervez külföldi üdülést a válaszadók közül.

A desztinációk között a horvát tengerpart a legnépszerűbb, de a Kanári szigetek és Spanyolország is a vágyott úticélok között szerepel. Fontos szempont az utazások szervezése során, hogy mely országok érintettek a járvány kapcsán, erre a megkérdezettek 61%-a figyel kifejezetten. A fokozottabb higiéniai intézkedéseket a kutatásban résztvevők harmada tartja lényegesnek.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek