A hétvégétől ingyen nézhetjük meg a budai vár első bástyáját

Létezik egy terület a Budai Várnegyedben, a mai Táncsics u. 9. szám alatt, melyet a legtöbben arról ismernek, hogy itt raboskodott Táncsics Mihály, író az 1848-as szabadságharc során. Csak kevesen tudják, hogy itt helyezkedett el a valószínűleg IV. Béla király által építtetett, korai királyi rezidencia is, nem pedig a mai Királyi Palotában (most a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma). Az 1530-as évek elején Szapolyai I. János király parancsára az elsők között épült fel az Erdélyi bástya is, mely kulcsfontosságú szerepet töltött be a magyarországi várvédelemben - derül ki a kiállítás honlapjáról.

Forrás: Elekes Andor/commons.wikimedia.org

Ezeket az emlékeket 2018-ban a BTM Vármúzeuma tárta fel, miután a terület évtizedeken keresztül mindenki elől elzártan állt, hiszen háborús jóvátételként a második világháború után az amerikai államé lett, és 2014-ben került ismét magyar tulajdonba. A falakat és az előkerült leletanyagot két helyszínen egymással érintkező és kiegészítő kiállítás mutatja be. A látogató visszarepülve az időben a 16. századi Buda várfalainak tövében sétálhat. Mind a két helyszín megismerteti az Erdélyi bástya rekonstruált alakjával, igazi élménnyé alakítva a kiállítás és a régészeti helyszín meglátogatását.

Május 30-tól a kiállítás szabadtéri része, Az első bástya ingyenesen látogatható, hétvégén és ünnepnapokon pedig előzetes regisztrációt követően ingyenes vezetésen biztosítják a szervezők a különleges terület megtekintését. Az egyedi panorámával rendelkező helyszín kertjében egy régészeti sétány vezet végig - adja hírül a turizmus.com.

Az újranyitást követően a szervezők egészségvédelmi intézkedéseket vezetnek be. Nyitvatartási időben (mindennap 10-18 óra) kétóránként fertőtlenítést végeznek a korlátokon, a mosdók felületein, a helyszín bejáratához kézfertőtlenítő automatát telepítenek, az értékesítő és őr munkatársak maszkot, kesztyűt viselnek, a pénztárnál plexi fal védi a látogatókat.

Nem ez az egyetlen program ugyanakkor, amiért érdemes ellátogatni a Várba: május 30-án újraindulnak a tematikus Budai Várséták is, amelyeken feltárulnak a budai Vár eddig ismeretlen útjai, megismerhetjük a Várnegyed csaknem 800 éves történetének legérdekesebb epizódjait és a Nemzeti Hauszmann Program főbb fejlesztéseit is.

A Várkapitányság sétavezetőinek kíséretében bejárhatjuk a hajdani pompás Királyi Kerteket, megismerhetjük Buda borászati történetét, barangolhatunk a Budavári Palotanegyedben és a Polgárvárosban. Annak érdekében, hogy a sétákon mindenki biztonságban legyen, több óvintézkedés és szigorú létszámkorlát betartásával indítják újra a programot, a személyzeten kívül 10 fő vehet részt egy vezetésen.

A séták egy részén tourguide készülék segítségével, egymástól biztonságos távolságra lehet hallgatni a vezetőket. A készülékeket UV-fénnyel fertőtlenítik minden használat után és saját fülhallgatóval is lehet használni. Június 1. és július 15. között Az első bástya című régészeti sétány ingyenesen látogatható, a Budai Várséták pedig 20%-os kedvezménnyel vehetők igénybe.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek