Online ünnepi programokkal hangolódhat a húsvétra

A zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum a népművészeti tojásdíszítmények változatos és gazdag gyűjteménye. Gyűjtőköre elsősorban Európa, kiemelten a Kárpát-medence. Hazai tojásfestők és díszítők alkotásait tájegységenként mutatja be. Célja gyűjteni, megőrizni, bemutatni a múlt eme törékeny hírnökeit, valamint otthont, teret, lehetőséget adni a jelen és a jövő tojásíróinak munkájuk bemutatásához - derül ki a múzeum honlapjáról.

Forrás: facebook.com/mivestojasmuzeum

Az intézmény most a koronavírus miatt zárva tart, de húsvét közeledtével online programokat kínál, melyek segíthetik az ünnepi ráhangolódást. Aki nem éri be annyival, hogy a szebbnél szebb tojások galériájában gyönyörködjön, az a letölthető hímestojás-mintalapok segítségével, és az alkotók iránymutatásai alapján lépésről lépésre mélyülhet el a tojásírás rejtelmeiben.

A honlapon elérhető a Hímestojás Négyzet játék is, mely a közismert sudoku alapjain nyugszik, és a hagyományos hímes tojás mintákat elnevezésükkel együtt szórakoztató, játékos formában ismerteti.

Húsvéti meglepetéssel készül a szentendrei Skanzen is. Az ünnepi hétvégén kézműveskedéssel, mesékkel és locsolóvers-faragó versennyel várja az érdeklődőket Facebook csatornáján a múzeum.

A húsvéti fesztivál eredetileg tervezett fellépői és közreműködői, valamint a múzeum munkatársai az online térben üzenetekkel, játékokkal, mesékkel, receptekkel, kézműveskedéssel készülnek erre a három napra - érdekességeket, újdonságokat osztanak meg az oldal látogatóival.

Megismerhetnek különleges ünnepi kalács recepteket, megtudhatnak kuriózumokat a húsvéti hagyományokról, lesznek mesék kicsiknek és nagyoknak. Kiderül, hogyan kell tojást berzselni és írókázni, készíthetnek a családdal együtt bárányos ujjjbábot, zokninyulat és sok más játékot.

Hétfőn a múzeum locsolóvers-faragó versenyt hirdet és várja a látogatók tippjeit, hogyan locsolkodnak ebben a rendkívüli helyzetben.

Eger virtuális húsvéti felfedező játékra invitálja a családokat: egy legenda szerint, aki nyitott szemmel jár húsvét környékén Egerben, megtalálhatja a város húsvéti nyulának otthonát! A játékon ezen az oldalon keresztül lehet részt venni.

Az ünnep alkalmából húsvéti szokásokhoz kapcsolódó tárgyakat, történeteket, múzeumi kutatásokat oszt meg online a Magyar Nemzeti Múzeum. Kiss Erika művészettörténész például a nagycsütörtöki lábmosás hagyományáról beszél, de a Történeti Fényképtár gyűjteményéből is látható lesz válogatás.

Húsvéti Mosolydélután a Gyerekekért címmel rendez jótékonysági kézműves foglalkozást és online gyermekkoncertet vasárnap az Együtt az Egészségügyért szervezet. A kezdeményezés a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet alapítványát támogatja. A húsvéti gyermekprogram nézőitől a szervezők azt kérik, hogy támogassák az intézményt az infúziós pumpák beszerzésében, amelyek altatáshoz és lélegeztetéshez most nélkülözhetetlenek.

A szervezet Facebook- és YouTube-csatornáján a gyermekek és szüleik otthonuk biztonságából követhetik vasárnap délután az interaktív húsvéti kézműves foglalkozást, majd az Iszkiri Zenekar koncertjét. A támogatás mellett a szervezők célja, hogy a szülők és gyermekek számára elviselhetőbbé tegyék a bezártságot, és izgalmas, szórakoztató húsvéti programmal segítsék az otthonmaradást - írják az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

Forrás: Victoria 1/shutterstock.com

A Pécsi Balett teljes előadásokat tesz ideiglenes elérhetővé internetes oldalain, emellett - terveik szerint - az elmaradt Piroska és a farkas című mesebalettet, valamint a táncosok otthon készült produkcióit is megosztják a közönséggel.

A társulat táncosai online, otthonukban végzik el napi kötelező gyakorlataikat, emellett kortárs modern tréningen vesznek részt, új szólókat és duetteket hoznak létre, munkájukat pedig írásban és videófelvétellel dokumentálják. Terveik szerint a most létrejövő szólókat és a duetteket élőben is előadják szeptemberben a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón.

Április 14-től Könyvet házhoz szolgáltatást vezet be az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár. A már regisztrált olvasók a weboldalról elérhető katalógusból választhatják ki a kért könyveket, hangoskönyveket, CD-ket, egyszerre maximum tíz darabot.

A komolyzene rajongóit a Zeneakadémia örvendezteti meg, az intézmény online elérhetővé tette archívumának kiemelkedő felvételeit, így nagypénteken az Óbudai Danubia Zenekar (ÓDZ) előadásában Bach János-passiója hangzik el.

A koncerten Hámori Máté vezényletével közreműködik a Kodály Kórus Debrecen (karigazgató Szabó Sipos Máté), Szemere Zita szoprán, Bakos Kornélia mezzoszoprán, Rab Gyula és Horváth István tenor, valamint Najbauer Lóránt bariton és Jekl László basszus - közölte a zenekar csütörtökön az MTI-vel.

Az Óbudai Danubia Zenekar zeneakadémiai koncertjeinek teljes felvételeit teszi elérhetővé weblapján és Facebook-oldalán szombat esténként fél nyolctól. Nagyszombaton Lutoslawski és Bartók egy-egy műve csendül fel, április 18-án a 2018-as John Williams-koncertet, 25-én a 25 éves az ÓDZ című születésnapi gálahangversenyt, május 2-án a 2019. október 15-én elhangzott Brahms-, Ravel-, Strauss-estet teszik közzé.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek