Élőben közvetítik a Notre-Dame-ból a húsvéti ünnep egyik fontos eseményét

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, amit a koronavírus-járvány miatt most szinte sehol nem tudnak csoportos szertartásokon, tömegrendezvényeken megünnepelni. Emiatt a világ több pontján igyekeznek élőadában közvetíteni szertartásokat vagy azokhoz kapcsolódó koncerteket.

Notre-Dame, Párizs - IllusztrációForrás: Michelle Maria/Pixabay

Ahogy egy tegnapi cikkünkben beszámoltunk róla, Andrea Bocelli például minikoncertet ad élőben a milánói dómból húsvét vasánapján, és most érkezett a hír, hogy a párizsi Notre-Dame-ból is élőben közvetítik a töviskoszorú imádását nagypénteken, Jézus kereszthalálának emléknapján.

A szertartáson csak néhányan vehetnek részt a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások miatt, de a szertartást a hagyományokhoz hűen tartják meg, amit Michel Aupetit párizsi érsek vezet majd. Szertartás tárgyát, a töviskoszorút, melyet egykor a római katonák helyeztek Jézus fejére, a keresztre feszítés előtt, sértetlenül sikerült kimenteni a 2019. április 15-én fellobbant lángokból. 

Csak néhány pap vesz részt a nagyhét szentmiséin, az emberek a rádióban és a televízióban követhetik az eseményeket

– közölte Aupetit egy online sajtótájékoztatón.

A nagypénteki ceremónián Patrick Chauvet, a Notre-Dame igazgatója és Denis Jachiet segédpüspök is részt vesz majd, Judith Chemla színésznő és Philippe Torreton színész társaságábn, akik részleteket olvasnak fel Paul Claudel francia író műveiből és gondolatokat idéznek Teréz anyától. Idén nem lesz nagyszombati felvonulás a korlátozások miatt. Vasárnap pedig, amikor a keresztények Krisztus feltámadását ünneplik, Aupetit a Saint-Germain l'Auxerrois templomban tart szentmisét, amelyen maximum 20 ember vehet részt.

A párizsi katedrális alapítványa saját közlése szerint mintegy 375 millió eurót gyűjtött adományokból, emellett más alapítványok is gyűjtöttek pénzt az újjáépítésre. Az építkezések március közepe óta állnak az új koronavírus-járvány miatt – írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek