Saját fejlesztésű, 3D-s arcvédő pajzsot viselnek egy fővárosi kórház dolgozói

Két hete jelentette be a Királyhágó utcai Budai Egészségközpont, hogy magánrendeléseit és a nem akut gerincgyógyászati ellátásukat felfüggesztik, és ezzel egyidőben járványkórházzá alakulnak. Két napja pedig az intézmény weboldalán olvasható a hír, hogy dolgozói olyan arcpajzsokat viselnek, amelyeket egy magyar startup tervei alapján készítettek.

Forrás: Bhc.hu

Az Országos Gerincgyógyászati Központ Kutatás-Fejlesztési részlegén belül működő In Silico Biomechanikai Labor munkatársai, Dr. Éltes Péter és Dr. Lazáry Áron - a Do3D Innovations nevű, Bartos Márton által vezetett magyar startuppal együttműködve - dolgozták ki a klinikai 3D-nyomtatás technológiáját és tudományos alapjait.

"Rekordidő alatt fejlesztették ki azt a technológiát, mellyel saját gyártású, a vírus elleni küzdelemben nélkülözhetetlen 3D-nyomtatott arcvédő pajzsot tudnak biztosítani a kórház dolgozóinak" – olvasható a kórház weboldalán, amely számára számára első lépésben 100 db-ot gyártottak le a védőfelszerelésből, a technológiát pedig a „3D nyomtatás a koronavírus ellen!" nevű Facebook-oldalon is elérhetővé tették. Ezen a közösségi oldalon számos hazai cég posztolja egymás után legyártott védőfelszereléseinek elkészültét, de sokan magánemberként is felajánlják 3D-s nyomtatójukat, lézervágójukat és munkájukat a védőeszközök vagy azok különböző darabjainak gyártásához.

Dr. Lazáry Áron, Bartos Márton és Dr. Éltes PéterForrás: Bhc.hu

Néhány napja az Index is írt arról, hogy több magyar 3D-nyomtató állt munkába a koronavírus terjedésének elhárítása érdekében, a 3D-nyomtatókat gyártó CraftUnique pl. több száz arcvédő pajzsot nyomtatott ki. A cég az arcvédő fő tartóelemeit Craftbot nyomtatókkal készítette el, az áttetsző műanyagot lézervágóval szabták méretre. Utóbbi, PETG műanyagból készült tartozékot, vagyis magát a védőburkolatot a Makerspace Budapest és a fóti székhelyű Acryl World Kft. ajánlotta fel a pajzsokhoz.

A CraftUnique eddig 350 pajzsot készített, amelyből a Péterfy Kórház-Rendelőintézet, az Országos Traumatológiai Intézet, a Magyarországi Sürgősségi Ellátásért és Mentésért Alapítvány, valamint a szentgotthárdi, répcelaki, tamási és a kőbányai önkormányzatok kaptak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek