Bekamerázott fészkek várják az Afrikából hazaérkező fekete gólyákat

Várhatóan napokon belül elfoglalhatják a Gemenci erdőben bekamerázott fészküket az Afrikából visszatérő fekete gólyák. A Gemenc Zrt. fontosnak tartja a természetvédelmi szemléletformálást, ezért 2020. február 18-án elindítja az internetes élő közvetítést – írják sajtóközleményükben.

Egyelőre még csak mókusok ugrándoznak a fészek körülForrás: Webkamera - Gemenc Zrt.

A gemenci erdőgazdaság lényeges célja, hogy a magyar társadalomhoz minél közelebb kerüljenek olyan természeti jelenségek, amelyek megfigyelésével a természet szeretete megerősíthető, annak értékei pedig fontossá és átélhetővé tehetők az emberek számára.

A tudományos megfigyelésen túli élő közvetítést azért indította el 2013-ban a Gemenc Zrt., hogy ne csak a szakemberek és a tudósok, hanem az internet segítségével bárki megfigyelhesse a fokozottan védett gemenci fekete gólyák életét.

Azonban minden megfigyelőnek fontos megértenie, hogy bármilyen szomorú vagy szélsőséges eseményt is látnak a közvetítés során, az erdőgazdaság nem fog beavatkozni a természet rendjébe. Az előző években többször is szomorú és fájdalmas események történtek a bekamerázott gemenci feketególya-fészekben.

Érthető módon ez a belső feszültség sok embert arra késztet, hogy azonnali mentőakció során nyújtson segítséget a fokozottan védett madaraknak. Ezzel azonban nagy kárt okoznának a gólyáknak, hiszen a háborítatlanságot igénylő fekete gólyák számára már nem lenne biztonságos hely többé a fészek környezete, ezért könnyen elhagynák a területet, magukra hagyva a fiókákat is.

A fekete gólyákat hamarosan bárki megfigyelheti – illusztrációForrás: Hans Rohmann/Pixabay

A Gemenc Zrt. számára a tudományos kutatás és a természetvédelem szabályai az irányadók, ezért mindenképpen betartja a be nem avatkozás elvét.

Tóbiás és Sára a 2012. és 2018. közötti 7 évben 17 életerős fiókát nevelt fel, és a fiatal madarak július végén, augusztus elején sikeresen kirepültek.

Remélhetőleg az idei gólyapár is hosszú éveken keresztül sok fiókát nevel majd fel. Ehhez azonban az kell, hogy az erdőgazdaság folyamatosan biztosítsa a háborítatlanságot. A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektnek köszönhetően tehát hamarosan indulhat a be nem avatkozás elvére épülő tudományos megfigyelés a webkamerán keresztül

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek