Az elmúlt századelő drámai időszakát foglalja össze az újonnan nyílt kiállítás

A pécsi Janus Pannonius Múzeumban Törésvonalak – Avantgárd művészet Közép-Európában címmel nyílt kiállítás tizenkét tematikus egységben mutatja be a modern művészet és az avantgárd közép-európai fejlődésének 1908 és 1928 közé eső időszakát - olvasható a múzeum honlapján

Forrás: jpm.hu

A kiállítás a drámai változásokkal teli időszakot táblaképek, szobrok, grafikák, tipográfiák, folyóiratok, film-forgatókönyvek, fotográfiai kísérletek és más műtárgyak segítségével igyekszik megragadni. A több mint 150 kiállított műtárgyat 24 hazai és nemzetközi gyűjtemény kölcsönzi a kiállításra, köztük a helyszínt adó Janus Pannonius Múzeum is több mint 30 műtárggyal képviselteti magát.

A kiállítás tizenkét tematikus fókusza az Osztrák-Magyar Monarchia különböző területeiről, az utódállamokként létrejövő Csehszlovákiából, Magyarországról, Lengyelországból, Romániából és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságból (a későbbi Jugoszláviából) származó művészeket kapcsolja össze, csoporthoz, irányzatokhoz való tartozásukra, illetve származásukra és állampolgárságukra való tekintet nélkül.

Az alkotók névsora Kassák Lajostól Kernstok Károlyon át Márffy Ödönig, Moholy-Nagy Lászlóig, illetve Tihanyi Lajosig, Uitz Béláig és Bortnyik Sándorig terjed. A pécsi Bauhäuslerek közül Forbát Alfréd, Molnár Farkas és Weininger Andor művei kerültek be a válogatásba. A tárlat ízelítőt ad a kelet-közép-európai avantgárd kiemelkedő alakjainak – többek között Bohumil Kubišta, Josef Čapek, Otto Gutfreund, Marcel Janco, Stanisław Ignacy Witkiewicz (Witkacy), Ljubomir Miciċ, Avgust Černigoj – munkásságából is. Bővebb információk a múzeum honlapján találhatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek