Hamarosan kétmillió fát ültetnek el Magyarországon

Kezdődik az Országfásítási Program, melynek keretében az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek ebben a szezonban, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel - írja az MTI. A mintaprogramhoz 86 település csatlakozik. 

Erdő a MátrábanForrás: László Tóth/pixabay.com

Az Agrárminisztérium korábban több fásítást ösztönző programot is indított, magán földtulajdonosok és önkormányzatok egyaránt pályázhattak fásításokra. Az elhagyott honvédségi, valamint barnamezős területek, illetve az elöregedett gyümölcsösök helyett is ajánlja a fásítást az agrártárca.

A hazai erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxid egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8 százalékát ellensúlyozza. A faanyag energetikai célú hasznosítása további mintegy 5 millió tonna fosszilis eredetű szén-dioxid kibocsátását váltja ki. A becslések szerint az állami erdőgazdaságok által ültetett új erdők egy évtized múlva évente további mintegy 8000 tonna szén-dioxidot kötnek majd meg, így segítve, hogy tisztább legyen a levegő.

Az elmúlt tíz évben csak az állami erdőgazdaságok 450 millió facsemetét ültettek el, és 9500 tonna makkot vetettek az erdők fenntartása során. A megkezdett programok 3-5 év alatt 25 000 hektáros erdőterület növekedést eredményezhetnek, és megközelítőleg 100 millió új fa ültetését jelentik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek