Ezek a hajókikötők újulnak meg 2020 őszére a Dunakanyarban

  Komáromban, Esztergomban, Zebegényben, Visegrádon és Dömösön összesen több mint 900 millió forintból újulnak meg a kikötők jövő őszre. Több hajóállomás alkalmassá válik a szállodahajók teljes körű kiszolgálására, így a budapesti kikötőket is tehermentesíthetik majd – írja cikkében a Turizmus.com.

  A Dunakanyarban még a Duna folyása is komótosabbnak tűnik azokban a hónapokban, amikor csak egy-egy nagyobb utasszállító hajó vagy uszály siklik csendesen a vizénForrás: Kálló Péter / Travelo

  Komáromban felújítják a rossz állapotú kiszolgáló épületet, és bekötnek egy új, az eddiginél nagyobb, 40 méteres úszóművet. A fejlesztés után a kikötő alkalmas lesz a nagy szállodahajók kiszolgálására az üzemanyagvételtől a szemétlerakásig.

  Esztergomban már elbontották a korábbi, romos kikötői épületet, helyette egy új úszóművet telepítenek kikötői funkciókkal, amelyen helyet a jegypénztár, a váró és szolgáltatói helyiségek, a felső szintjén pedig egy 150 férőhely kapacitású rendezvénytermet is kialakítanak.

  A Dunakanyar ékköveként emlegetett esztergomi Bazilika, amelyet 47 évig építettek, hogy ma hazánk legnagyobb, Európában pedig a harmadik legméretesebb egyházi építményeként emlegethessükForrás: Kálló Péter / Travelo

  Zebegényben mederkotrással és a kikötőhöz vezető gyalogút megépítésével egészül ki a beruházás, hogy a települést és környékét bekapcsolhassák a Dunakanyar hajós vérkeringésébe. A nagymarosi oldal vonatközlekedéséhez kapcsolódó Dömös-átkelés állomás fejlesztésének pedig az a célja, hogy a Duna bal partján is megteremtsék az utasok számára a kényelmi infrastruktúrát, továbbá ezen az oldalon is ki tudjanak majd kötni a 135 méteres szállodahajók.

  Visegrádon a hajóállomás jelenlegi három kikötője mellé egy negyediket is létesítenek, amely az utóbbi években egyre inkább jellemző tartósan alacsony vízállás esetén is ki tudja majd szolgálni a menetrendi hajójáratokat és a szállodahajókat, ezért a beruházás a mederkotrásra is kiterjed.

  A kikötőfejlesztések során mindenhol rendezik a parti környezetet, parkolókat alakítanak ki személyautók, kerékpárok és buszok számára, illetve utcabútorokat és padokat telepítenek.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!