Új helyre költözik a Halászbástya

Persze, nem a Schulek Frigyes tervei alapján épült kilátóhely, csak annak kartonmása kerül a Szabadság térre Olivier Grossetête-nek köszönhetően. A francia képzőművész a köztéri és közösségi művészet egyik legeredetibb egyénisége, projektjeit óriási figyelem övezi világszerte. Ezúttal úgy döntött, hogy a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében egy ikonikus budapesti épületet, nevezetesen a Halászbástyát telepíti új helyre.

Olivier Grossetete Marseille-ben megálmodott Metamorfózis projektjeForrás: Vincent Lucas / CAFeBudapest

A több száz kartonalkatrészből összeálló épület a Szabadság téren épül majd fel, hogy aztán a fesztivált követően már csak az emléke maradjon ugyanitt. A nemzetközi hírű, Marseille-ben élő művész monumentális kartonépületeit öt kontinens városaiban építette már fel, a közel kétszáz, dobozból összeállított épület felállításában, majd lebontásában milliónyian vettek már részt. Épített már tornyot, templomot, mesebeli kastélyt, sőt, még egy hidat is felhúzott Avignonban, amit óriási léggömbök repítettek a folyó fölé – olvasható a szerkesztőségünkbe érkezett közleményben.

Olivier GrosseteteForrás: Francois Moura / CAFe Budapest

Az elemek rendszerint a járókelők segítségével kerülnek a helyükre – így észrevétlenül ők is a mű részévé válnak. De amilyen gyorsan felépülnek, olyan hirtelenséggel, alig néhány nap elteltével el is tűnnek a kartoncsodák. A 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál végéhez közeledve a támfalak, oszlopok és tornyok itt is visszaváltoznak majd hétköznapi kartondobozzá.

Forrás: colorlab/Posztós János/ CAFe Budapest

Tehát október 12-én, szombaton 10 órától a Szabadság téren a városlakók és a Budapestre látogatók szemtanúi, és akár aktív részvevői is lehetnek ennek a projektnek, ahol a végeredmény mellett legalább ugyanolyan fontos az építményen dolgozó, ismeretlen emberekből álló csapat közös munkája és egymásra figyelése. „Abban hiszek, hogy ha valami már létezett – akár egy napig, egy hétig, egy hónapig vagy csak egy óráig –, akkor az alatt az idő alatt is nagy hatással lehetett az emberekre" - vallja a francia művész.

Forrás: CAFe Budapest

A 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjáról itt olvashatnak bővebben, a cafebudapestfest.blog.hu pedig érdekességekkel, kulisszatitkokkal, zenei listákkal és a fesztivál fellépőinek különleges időkapszuláival jelentkezik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek