Kreativitásban, kulturális programokban Európa legjobbjai között vagyunk

Az Európai Bizottság döntése szerint hat magyar város, Budapest, Győr, Veszprém, Pécs, Szeged és Debrecen is bekerült harminc európai ország legtöbb kreatív és kulturális lehetőséget rejtő 190 városa közé – írja az MTI.

Az újjáépült Várkert Bazár 2014-benForrás: Derzsi Elekes Andor/Wikipedia

A felmérés során a kulturális életet, a kreatív gazdaságot és a lehetőségeket teremtő környezetet értékelték az egymilliónál nagyobb népességű városokban. Budapest a kreatív szektoron belüli munkahelyteremtés területén ért el kiemelkedő, 87,3 százalékos eredményt, magasan túlszárnyalva a 37 százalékos uniós átlagot.

Győr esetében a város dinamikus fejlődését és innovatív jellegét emlelték ki. Számos kulturális programja és fesztiválja mellett megemlítették a Győri Balett társulatát, valamint a Győri Nemzeti Színház kimagasló regionális szerepét.

Pécs városának elsősorban többnemzetiségű és többkultúrájú összetételét említették, illetve a városnak a kisebbségek kultúrájának védelme érdekében végzett tevékenységét. Egyebek mellett felsorolták a város UNESCO világörökségi listáján szereplő ókeresztény emlékeit és a Zsolnay Kulturális Negyed kialakítását.

Szeged, mint jelentős történelmi örökség és kulturális értéket hordozó egyetemi város szerepel a listán. Több kulturális fesztivál mellett külön hangsúlyt érdemelt az idén 85 éves Szegedi Szabadtéri Játékok, mint az ország egyik legjelentősebb kulturális eseménye.

Veszprém először került be a kreatív városok közé, mint Európa egyik kulturális fővárosa 2023-ban. A város több művészeti intézménynek ad otthont, köztük múzeumoknak, galériáknak és színháznak, világhírű fesztiváljai közé tartozik a VeszprémFest, valamint az Veszprémi Utcazene Fesztivál.

Szintén először került fel a listára Debrecen, mely otthont ad hazánk egyik legnagyobb kiállítási terének, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központnak, valamint a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenynek, a Debreceni Virágkarneválnak és a Campus Fesztiválnak.

A vizsgált városokban a kulturális helyszínek általában gyalog 30, kerékpárral csupán 5 percnyi távolságra találhatók a lakóövezetektől és tömegközlekedési eszközökkel is kiválóan megközelíthetők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek