Íjászkodni, faragni és tojást festeni is lehet Ópusztaszeren

  Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban vasárnap és hétfőn – írja az MTI.

  A hagyományos locsolkodás sem marad elForrás: Facebook / Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

  A skanzen utcáján sétálva a vendégek elleshetik olyan hagyományos mesterségek titkait, mint a bútorfestés és a fafaragás, megismerhetik a húsvéti tojásfestés praktikáit, és kiderül, miként kell a legfinomabb húsvéti kalácsot sütni.

  A tojásfestés fortélyait is elsajátíthatják a gyerekekForrás: Facebook / Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

  A kisebbeket mesekert és húsvéti játszóház is várja, de az arra vállalkozók táncra is perdülhetnek az Üllési Fonó Néptáncegyüttessel.

  A Nomád Parkban 10. századi tevékenységeket próbálhatnak ki a vendégek: lőhetnek íjjal, emellett lesz kézi orsózás, rokkázás és szalagszövés is.  

  A lovaspályán megismerhetik a nomádok félelmetes harcmodorát, fegyvergyakorlatait és lovasjátékait. A Puszta Háza kiállításaival a természet értékeit tárja az érdeklődők elé, a madármegfigyelési nap keretében solymász- és méregkeresőkutya-bemutató is látható. A Hungarikum Tárházban a szegedi halasbicskáról és a késesmesterségről nyílik kiállítás.

  Késesmesterségről is nyílik kiállításForrás: Facebook / Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

  Húsvéthétfőn muzsikusok és táncosok zenés hírveréssel csábítják a látogatókat a skanzenhez, ahol a déli harangszó után az Ányási-kápolnánál Antal Imre plébános a hagyományoknak megfelelően megszenteli a kalácsot, a sonkát és a tojást. Ezt az ünnep leglátványosabb eleme, a húsvéti locsolkodás követi, a viseletbe öltözött legények vizes vödröket ragadnak és felkeresik a skanzen házainál a lányokat. A programokat húsvéti bál zárja a makói Forgatós Táncegyüttessel.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!