Megjelent az első tojás a tavaszt hozó gólyapár gemenci fészkében

Néhány napja itt a Travelón is megírtuk, hogy a gemenci bekamerázott fészekbe március elején egy új gólyapár költözött Tóbiás és Sára helyére. Az új páros igen nagy vehemenciával lakta be a másoktól elirigyelt fészket, amelyben ma reggel meg is jelent egy tojás.

Mostantól a Tóbiás és Sára párosát váltó madarak mindennapjait figyelhetjük meg a fészekre látó webkamerán keresztülForrás: Gemenc Zrt. webkamera

Az új feketególya-pár megjelenésével lehetőség nyílik arra, hogy az eddigi adatokat, amelyeket Tóbiás és Sára megfigyelésekor regisztráltak a kutatók, most összehasonlítsák az új gólyapár szokásaival – írja közleményében a Gemenc Zrt., amely a Duna-Dráva Nemzeti Parkkal, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen hatodik éve működteti a gólyapár megfigyelésén alapuló tudományos kutatást.

A hasonlóságok és a különbözőségek feltárása ugyanis olyan kutatási eredményeket szolgáltathat, amelyek lehetőséget adnak ezen fokozottan védett madarak rejtett életmódjának jobb megismerésére, így segítve a faj fennmaradását és az állomány gyarapodását.

Forrás: Gemenc Zrt. webkamera

Sára és Tóbiás általában négy tojást rakott, de csak a kamerák beüzemelése előtti évben, 2012-ben repült ki négy fióka a fészekből. A 2012. és 2018. közötti hét évben összesen 17 fiatal madár hagyta el a fészket július végén és augusztus elején.

Gólyasorozatunk következő részében arról is igyekszünk időben beszámolni, amikor már kikelt Gemenc idei első gólyafiókája, és hátha közben még az is kiderül, hogy az apuka nem is önkényes fészekfoglaló, hanem maga Tóbiás, a gyűrűjét vesztett, már sokak által hiányolt 20 éves gólya. Legyen így!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek