19. századi kis települést építenek a Tisza-tavi szigeten

Félmilliárd forintos beruházásból épül az időutazáshoz hasonlatos látványosság, a Tisza-tavon lévő Óhalászi-szigeten.

Az Újlőrincfalvához tartozó, körülbelül 150 hektáros szigeten érdekes turisztikai látványosságot álmodtak meg a helyiek, írja a Turizmus Online. A cél az, hogy bemutassák, hogyan éltek itt az emberek a 19. században. Ezért régies jellegű cölöpházakat építenek a területen, plusz a sziget közepén felhúznak egy erdészházat is saját vízellátással. A szennyvizet minden épülettől tartályos hajóval szállítják majd el, hogy elkerüljék a Tisza szennyezését.

Tisza-tóForrás: blukacsandrea/Pixabay

A sziget egyszerre lesz korhű, önellátó, és - többek között az erdészházra szerelt paneleknek köszönhetően – fenntartható és környezetbarát is. A kis házakban szálláshelyeket alakítanak ki, a személyzetet pedig korhű ruhákba öltöztetik. Az önfenntartás jegyében lesz állattartás is a szigeten, így a látogatók racka juhokkal, szürke marhákkal, tyúkokkal, pulykákkal is találkozhatnak. Szükség esetén a vendégek helyben is étkezhetnek.

A beruházás részeként kialakítanak két kikötőt is, az egyiket az élő Tiszán, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei oldalról is megközelíthessék a látogatók a szigetet, a Heves megyei oldalról pedig legközelebb a Magyaradi kikötőből lehetne eljutni az Óhalászi-szigetre. A két kikötő között kiépítenek egy bringa utat, de lehet majd csónakázni is. A tervek szerint 2020 tavaszán kezdik meg a munkálatokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek