Elveszett Esterházy-ereklyéket mutatnak be Fertődön

A herceg íróasztala, egy 250 éves komód és gyönyörű óraművek - többek között ezeket is megnézhetjük a fertődi Esterházy-kastély múzeumának Az eltűnt idő nyomában című kiállításán.

  

Galéria: Esterházy herceg bútorait és személyes tárgyait láthatjuk FertődönFotó: Esterházy-kastély

A kiállítás 470 műtárgyat mutat be, amelyek hajdan az Esterházy-család tulajdonát képezték. A XX. század alatt számos műkincsnek nyoma veszett, de napjainkra rengeteg tárgy hazatért. A kiállításon láthatók bútorok, festmények, órák és még számos más iparművészeti tárgyak.

A tárlat egyik fő látványossága Esterházy „Fényes" Miklós (1714-1790) herceg íróasztala, mely 1770 körül készült. Családi tulajdonban lévő fotó alapján határozták meg, hogy ez a tárgy 1945 előtt a földszinti hercegi lakosztály sarokszobájában állt egykor. A szoba egykor nagy értékű műtárgyakat őrzött, az íróasztal mellett idén két tárgy is visszakerült eredeti helyére, a fertődi Esterházy-kastélyba.

 

Galéria: Esterházy herceg bútorait és személyes tárgyait láthatjuk FertődönFotó: Esterházy-kastély

A szoba ékessége egy 1760-1765 körül készült komód is, ami Léonard Boudin (1731-1804), a XVIII. század egyik legtöbbet foglalkoztatott és a legfelsőbb köröknek szállító párizsi asztalosmesterének a műhelyéből került ki.

A kiállított műtárgyak Esterházy család fraknói hercegi ágának szinte teljes örökségét bemutatják a kastély eredeti enteriőrjétől kezdve, az udvari óraműveken át a kor művészetének minden jellegzetes darabjáig. A többszáz éves tárgyak nagy része magyar és külföldi magángyűjteményekből származik. „Az eltűnt idő nyomában" című kiállításról és a kastély programjairól bővebben itt.

 

Galéria: Esterházy herceg bútorait és személyes tárgyait láthatjuk FertődönFotó: Esterházy-kastély

Kattintson bármely képre, galéria nyílik belőle!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek