Tizenegy napig járják az utcákat a szlovén busók

Február első hétvégéjén ismét felvonulnak a szlovén kurentek a Dráva-menti települések utcáin: a kurentovanje (kurentelés) ugyanis az egyik legnépszerűbb farsangi fesztivál Szlovéniában, ami évente százezer látogatót vonz - olvasható az MTI hírei között.

A nemzetközi fesztivál fő helyszíne minden évben Ptuj városa, ahol a mohácsi busók farsangi népszokásához hasonlóan a szlovén kurentek járják település utcáit. A kurentjárás tavaly decemberben felkerült az UNESCO szellemi örökség listájára. A báránybőrbe bújt kurentek a körmenettel a tavasz eljövetelét és a termékenységet ünneplik. A hiedelem szerint ők démonok, akik a derekukra fűzött kolompokkal űzik el a hideg évszakot és hívják a tavaszt. Amelyik háznál megállnak, annak lakói egész évben szerencsések lesznek.

Forrás: Andrejj / Wikipedia

A maskarák nagyon hasonlítanak a mohácsi busók jelmezeihez. A kurent jelmezét hagyományosan otthon készítik. Legjellegzetesebb része a maszk, amely egyben meg is különbözteti a más környékről származó démonokat, az öltözék többi része ugyanis egyforma. A Ptuj és Markovci környékiek pulyka- és libatollból füleket készítenek, szalmából vagy hasított fából pedig szarvakat, amelyekre színes pántlikákat akasztanak. A haloze-i dombok vidékén viszont tehénszarvat illesztenek a fejfedőre, a füleket pedig zsákszövetből vagy bőrből varrják. Az álarcot csak a szemnél és a szájnál vágják ki. A fogak helyén gyakran fehér babok lógnak. A hosszú piros nyelvet bőrből vagy szövetből farigcsálják. A démonok magasszárú csizmát és piros vagy zöld kötött harisnyát húznak. Kezükben fából barkácsolt husángot tartanak, amire sündísznóbőrt csavarnak. Eredetileg csak a nőtlen férfiak öltötték magukra a jelmezt, de ma már szinte bárki kurentté válhat.

A fesztivál szombaton veszi kezdetét, amikor a polgármester ünnepélyesen átadja a vezetést farsangi hercegnek. A maskarák parádés felvonulása pedig egészen húshagyó keddig tart. Az összesen tizenegy napig tartó rendezvényre száz eseménnyel készültek. A fesztivál, mint minden évben, nemzetközi mulatsággal zárul jövő vasárnap, amelyen 6000 maskara vesz részt Szlovéniából és más országokból. A rendezvényen helyi borokat és ételkülönlegességeket is kínálnak, de a szervezők arra számítanak, hogy mintegy félmillió ptuji fánk is elfogy majd el a farsangi mulatságon.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek