Búcsúbuli a Szépművészeti Múzeumban

  Búcsúbuli a Szépművészeti Múzeumban

  Koncertekkel, tárlatvezetésekkel, filmvetítéssel, éjszakai nyitva tartással és különleges programokkal búcsúzik látogatóitól a február 15-én éjfélkor három évre bezáró Szépművészeti Múzeum - írja az MTI.

  Az utolsó két napon a látogatók búcsút vehetnek a múzeum állandó kiállításaitól, valamint a "Rembrandt és a holland arany évszázad festészete" című, már több mint 200 000 érdeklődő által megtekintett tárlattól, de a bezárás előtt még egyszer megnyílik a II. világháború óta nem látogatható Román Csarnok is. A múzeum várhatóan 2018 tavaszán, a Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló, átfogó rekonstrukciót követően nyitja meg újra a kapuit látogatók előtt.

   

  A zárást megelőző szombati napon, Valentin éjszakáján jelmezversenyt rendez a múzeum, ahová ikonikus alkotókat és festményeiket idéző jelmezeket várnak, miközben zenél majd a Zagar, a Headshotboyz, valamint Crimson és fellép a PR-Evolution Dance Company Move on is. A bohém estet Absolut Warhol koktélok színesítik, a Barokk Csarnok pedig lounge térré változik át, ahol régi magyar némafilmeket vetítenek majd.

  Vasárnap klasszikusabb programmal várja a látogatókat a kiállítótér; délután három órától az állandó kiállítások komolyzenei kamarakoncerteknek adnak otthont, a Barokk Csarnokban pedig a múzeum régi plakátjaiból és képeslapjaiból workshop keretében készíthetnek maguknak emléket a vendégek. A Reneszánsz Csarnokban felállított színpadon megtekinthetik a "Kollázs-Képzőművészeti alkotások tíz híres magyar szemével" című filmet, utána a Musica Historica régizenei együttes ad ízelítőt Rembrandt korának zenéjéből, majd a Spinoza Ház előadásában a "Spinoza&Rembrandt" című zenés játékot láthatja a közönség. Az este Csemer Boglárka Boggie múzeumbúcsúztató koncertjével zárul.

  A 2018-ig tartó rekonstrukció során megújul a Román Csarnok, korszerűsítik a múzeum elavult fűtőrendszerét, klimatizálják a kiállítótermek egy részét, felújítják a csarnok feletti tetőszerkezetet, valamint új kiállító- és közönségforgalmi tereket, korszerű raktárhelyiségeket alakítanak ki a múzeumban. Az 1906-ban megnyílt Szépművészeti Múzeum épülete már több részleges rekonstrukción esett át, legutóbb 2008-ban újult meg a múzeum homlokzata, de az úgynevezett Román szárny felújítása és az épületgépészet fejlesztése évtizedek óta váratott magára.

  A felújítási munkálatok idején a múzeum épülete zárva lesz, de a gyűjtemény legfontosabb darabjaival a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán találkozhatnak majd májustól a látogatók. A megújult épület megnyitása után a Szépművészeti Múzeum egy új koncepció alapján csoportosított gyűjteménynek és új állandó kiállításnak ad majd otthont.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek