Elefántfesztivál Thaiföldön vagy régészkedés Miskolcon: ide utazzon novemberben!

Fesztiválozzon kétszáz elefánttal, reggeliztessen makákókat, játsszon régészeset vagy utazzon Mikulásvonaton - mindegy, hogy az egzotikus célpontra vagy az őszi mókázásra szavaz, ajánlónkban megtalálja számítását.

Amikor azon töprengtünk, milyen külföldi országot ajánljunk novemberre, nem volt kérdés, hogy meleg hely lesz. Mert aki a hideg, esetenként már kellemetlen őszre kíváncsi, annak felesleges kiadni pénzt repülőjegyre - azt az időjárást itthon ingyen is megkaphatja. Választásunk ezért inkább Thaiföldre esett, és ezzel kapcsolatban elöljáróban csak két szót mondanánk: majmok és elefántok.

A surini elefántfesztivál
Galéria: Ide utazzon 2017 novemberében!
(Fotó: Surin s elephant round up / Flickr.com)

Thaiföld

Thaiföld kezdi levetni magáról a szexturizmussal járó rossz hírnevét, a statisztikák szerint is egyre több nő utazik ide. A november pedig pont az a hónap, amikor a Bangkoktól északra fekvő szárazföldi részeken a legoptimálisabb az időjárás egy kis kalandozáshoz; eső alig lesz, a hőmérséklet pedig nem megy majd 20 fok alá, illetve 30 fok fölé. Sajnos a látványosnak ígérkező lampionreptetéshez még ma el kellene indulnia, de a fővárostól északra így is akad majd látnivaló - akár a természetre, akár a kultúrára kíváncsi.

Ha szereti az elefántokat, akkor november 18-án és 19-én például Szurin tartományban van programja. Itt található Ázsia legnagyobb elefántfaluja, ahol már ötven éve tartanak minden évben elefántfesztivált. Thaiföldön nagy tiszteletnek örvend ez a hatalmas emlős, úgyhogy garantáljuk: sehol a világon nem fog egyszerre ennyi elefántot látni majd.

Ennek a régiónak a lakói hagyományosan az elefántok tenyésztésével és gondozásával foglalkoznak. Az elmúlt években az állatok gazdasági jelentősége csökkent, de annál többen kíváncsiak rájuk. A szombati nyitónapon több mint kétszáz állat vesz részt a látványos felvonuláson, gondozóik tánccal, zenével kísérik az állatokat. A parádé végén az állatok finomságokkal roskadozó pultokhoz érkeznek, és kezdetét veszi az „Elefántok reggelije". Másnap a stadionba vonulnak, ahol egy show keretében többek között történelmi csatákat is felelevenítek, hátukon a harcosoknak beöltözött gondozókkal.

De nem az elefánt az egyetlen állat, akit a thai nép olyan nagy becsben tart, hogy dőzsölős fesztivált rendezzen neki. A makákók szintén nagyon népszerűek, és egyes helyeken szinte ellepik a templomokat.

Lopburi a fővárostól 150 kilométerre északkeletre található. A város minden év novemberének végén (idén 26-án és 27-én) ad otthont a bizarr elnevezésű „majombankettnek", merthogy a fesztivál kifejezés itt nem állja meg a helyét: itt a majmok azok, akik mondhatni svédasztalos kiszolgálásban részesülnek majd. A helyiek szerint ugyanis a majmokat etetni szerencsét hoz.

Főként gyümölcsöt kapnak a majmocskák
Galéria: Ide utazzon 2017 novemberében!
(Fotó: Chris Gusen / Flickr.com)

Ezen a hatalmas etetési fiesztán több mint háromezer hosszúfarkú makákó vesz majd részt. Hosszú asztalokat készítenek elő a díszvendégeknek, majd a piros asztalterítőkre színezett jeget és mindenféle friss gyümölcsöt pakolnak. A tízezernél is több látogató a jegy mellé kaphat botot is, önvédelem céljára, bár akinél nincs étel, annak valójában nem kell a majmok érdeklődésétől tartania. A bankettet a San Phra Kan és Phra Pang Sam Yot buddhista templomoknál tartják – a khmer birodalom e mementói a 12. században épültek.

Pompás templomok vagy az érintetlen természet? Mindkettő!

Ha pedig már úgyis Thaiföld szárazföldi részén kalandozik, érdemes felkeresni a legészakibb tartományt, Chiang Mai-t, azonos nevű fővárosával együtt, mely a látogatók áradata ellenére is kellemesen nyugis hely. Ha kifárasztotta a bangkoki nyüzsgés, itt újratöltheti akkumulátorait. A környék kihagyhatatlan látnivalója a Wat Phra That Doi Suthep templom, mely egy hegyről tekint le a városra, és az ország legszentebb kegyhelyének számít.

Embert próbáló, 306 lépcsőfokon keresztül közelíthető meg, melynek célja, hogy a buddhista hívők további érdemeket szerezzenek, mire felérnek – ha nem tartozunk közéjük, ne csüggedjünk: siklóval is felmehetünk. Az 1393-ban alapított templomban őrzik állítólag Buddha egyik vállcsontját, mely úgy keveredett ide, hogy gazdája, egy szerzetes a hegy aljában két darabra törte, és az egyik darabot egy ott épített templomban helyezte el, míg a másikat egy elefánt hátára tette, és hagyta, hogy az állat magával vigye. Ahol az elefánt meghalt, azon a helyen emelte ezt a templomot – az alapítási legendát pedig azóta is minden thai iskolás megtanulja.

Thai gasztroélmények
Ha még nem ismeri a thai konyhát, ne csüggedjen: az ország gasztronómiai felívelését mutatja, hogy saját Michelin-kalauzt dob a piacra. Ha pedig bizonytalan, hogy mit is kellene kipróbálnia, cikkünkből megtudhatja, mi is az atom yumés apad thai .

Ha az állatos élmények begyűjtése után tengerpartra vágyik, akkor viszont felejtse el Koh Samui térségét – itt ugyanis ilyenkor négyszer több eső esik, mint az ország többi helyén. Menjen inkább az ország nyugati partszakaszára, az Andamán-tenger partjára. Vagy próbálja ki a Bangkokhoz jóval közelebb eső (így novemberben szárazabb) Hua Hin medical wellness szállodáját, mely a világon az egyik legmenőbbnek számít.

Ilyen madarakat láthat többek között a Kraeng Krachan Nemzeti Parkban
Galéria: Ide utazzon 2017 novemberében!
(Fotó: Jason Thompson / Flickr.com)

A várostól befelé, a szárazföldön kétórányi robogózásra található a Kaeng Krachan Nemzeti Park, amely kevéssé ismert a turisták körében, pedig ötcsillagos madármegfigyelési lehetőséggel csalogat – nem is beszélve arról, hogy itt akár vadon élő elefántot is megpillanthat a látogató. A strandra visszatérve csak egy dolgot ne feledjen: rá ne gyújtson a tengerparton, mert csúnyán megütheti a bokáját!

Belföld

Miskolcot nem először ajánljuk a figyelmükbe; évek óta tudjuk, hogy itt kifejezetten jó turistának lenni. És ez a város, amit egy honlapról letöltött kincskereső játékkal is felfedezhetünk, novemberben is kínál néhány érdekes programot.

Egészen november végéig régészkedhet Diósgyőrben
Galéria: Ide utazzon 2017 novemberében!
(Fotó: Diósgyőri vár hivatalos oldala / Facebook)

Ha már a hétvégén útnak indul, javasoljuk, hogy meg se álljon az Avalon Parkig, ahol november 5-ig minden este 17 órától tökfaragásban versenghet másokkal, miközben a gyerekeknek „szellemes" kincskeresés indul. Szórakoztató színpadi műsorok is lesznek, a kölykök választhatnak egy rémisztő arcfestést, és persze a tökös ételeket sem érdemes kihagyni. Akinek nincs jelmeze, bérelhet.

Ha fajsúlyosabb programra vágyik, vagy a gyerkőcöket érdekli a múlt, a hónap végéig régészeset játszhatnak a Diósgyőri várban, és megnézhetik többek között azt a Mátyás-korabeli házat, melynek jelenleg két helyisége látható. Az egykori Huszárvár területén ugyanis ma is folyik a munka. Szakvezető segítségével tehetünk egy félórás sétát az itteni aktív ásatáson, választ kaphatunk kérdéseinkre, aztán megnézhetjük a földből előkerült kincseket - többek között egy ágyúgolyót és egy pecsétnyomót is. A részvétel regisztrációhoz kötött.

2016-ban többek között ilyen volt a díszítés a Mesebirodalomban
Galéria: Ide utazzon 2017 novemberében!
(Fotó: A diósgyőri Mikulásvonat / Facebook)

A diósgyőri Mikulásvonat már november 23-án útnak indul. A lillafüredi kisvasút ilyenkor díszbe öltözik, este kivilágítják, a kocsikban pedig jelmezbe öltözött szereplők várják a gyerekeket. Lillafüredre érve a Mesebirodalom kapujában maga a Mikulás várja őket, és egy interaktív mesejátékba vonják be őket a miskolci óvodások és iskolások által feldíszített parkban. A Mesevilág elsősorban a 3 és 10 év közötti lurkókat várja; a program utazással együtt bő kétórás - a jegyértékesítés már megkezdődött!

Természetesen nem csak az találja meg a számítását az egykori Acélvárosban, aki törpékkel megy. Itt is javában zajlik a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat, amelyből maradt még novemberre is. Ha a művészet a gyengéje, a Herman Ottó Múzeum központi épületében is bepillanthat a kulisszák mögé - egészen pontosan a Képzőművészeti raktár titkaiba, ahol óránként induló, kiscsoportos szakvezetés mellett ismerheti meg az itt búvó gyöngyszemeket november 12-én, reggel 9 órától. A Papszeri Öreg Kiállítási Épületben november 10-én színháztörténeti előadást hallhatnak az érdeklődők, amelyből kiderül, hogyan vélekedett a városról Déryné az itt töltött évek alatt. Az előadás 17 órakor kezdődik.

A Színháztörténeti és Színészmúzeumban november 7-én szabadulószobásat játszhat. A „Teremőr a pácban, avagy drágán add a műtárgyad!" című program során csak az szabadulhat, aki sikerrel oldja meg a logikai és ügyességi játékokat a játéktérben, amely egy színházi belsőt idéz. Legfeljebb 15 fős csapatokban játszható a játék.

Miskolctapolca utánozhatatlan hangulatú fürdője
Galéria: Ide utazzon 2017 novemberében!
(Fotó: Miskolctapolcai Barlangfürdő / Facebook)

Ha pedig leszállt az este, és jólesne egy kis forró csobbanás - jó ha tudja, hogy szombat esténként buli van a miskolctapolcai Barlangfürdőben. Egészen éjfélig lebeghet vagy csápolhat a vízben november 11-én például latin ritmusokra, 25-én pedig retró hangulatban. Ez idő alatt a szaunamesterek sem tespednek, hanem sós, mézes, majd jeges felöntéssel kényeztetik a kikapcsolódni vágyókat.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek