Könnyfakasztó levesektől a sült tarantuláig: menüböngészés Délkelet-Ázsiában

Itthon is egyre több délkelet-ázsiai büfé, kifőzde és étterem nyílik, így a pho, a tom yum, és a pad thai már ismerős ételek lehetnek. Viszont van még megannyi fogás, amit érdemes megkóstolni legalább egyszer az életben: ezekből szemezgettünk kedvcsináló gyanánt.

A délkelet-ázsiai országok hihetetlen íz-, szín- és illatkavalkáddal várnak mindenkit. A térség gasztronómiai hagyományai főleg a rizsen és a tésztán alapszanak, amit hallal, vagy hússal, valamint különféle fűszerekkel készítenek el. A alább felsorolt ételek zöme utcakaja és könnyen megfizethető, így egy-egy utazás során sok mindent kipróbálhatunk. Van amit már kóstoltunk, van, ami szerepel a bakancslistán, de szót ejtünk olyan ételekről is, amelyek erőteljesen a bizarr kategória határát súrolják.

Ahol megeszik a tealevelet: Mianmar

Mianmarban a kedvencünk a gyin thohk volt, ami egy fantasztikusan ízgazdag gyömbérsaláta. Az állítólag vágyserkentő hatással bíró fogás szeletelt káposzta, metélőhagyma, paradicsom, gyömbér, chili és földimogyoró együttes ízvarázsa, amit halszósszal és földimogyoró olajjal öntenek le, majd a tetejére szezámmag vagy fokhagyma kerül.

Itt egyébként sok olyan árussal találkozhatunk, akik falatnyi ételeket sütnek ki hirtelenjében: az ilyen helyek előnye, hogy sokféle ízt kipróbálhatunk.

#deepfried #food #streetfood #myanmar #mianmar #burma #asia #mutimiteszel #travel

Marta Lehoczki (@lehoczkim) által megosztott bejegyzés,


A helyiek körében roppant népszerű, számunkra viszont nem feltétlenül bizalomgerjesztő fogás a leq-p'eq (vagy lahpet), ami nem más, mint erjesztett zöldtea levél, amit szezámmaggal, sült babbal, szárított garnélával, szárított fokhagymával, földimogyoróval együtt fogyasztanak. A nyálkás ábrázatú levélhalom biztos, hogy kiveri a biztosítékot pár embernél, de állítólag nagyon finom.

A hírhedt fogás turistabarát verziója a lahpet chauk, amiben az erjesztett tealeveleket magvakkal, paradicsommal, káposztával és pár csak lime-mal párosítják. A lahpet egyébként közkedvelt diákcsemege, mivel hű társa az éjjel magoló diákoknak.

Sült tarantula, nyamm: Kambodzsa

Az ország sokat merít Thaiföld és Vietnam gasztronómiai hagyományaiból. Az országok közti átfedés egyébként általánosságban megfigyelhető: a Kambodzsában is előszeretettel fogyasztott balut (főtt kacsa- vagy csirkeembrió) például a Fülöp-szigetekről származik.

Az amok egy szószban gazdag fogás, amit édesvízi hal (általában harcsa), kókusztej, chili, hagyma, citromfű, fokhagyma, lime és hagyományos kambodzsai fűszerek felhasználásával készítenek. A végeredmény egy mérsékelten csípős étel, amit banánlevélen vagy kókuszdióban tálalnak.

Ez az amok nagyon guszta
Galéria: Ízek Délkelet-Ázsiából
(Fotó: Mat Connolley / Wikipedia)

A vállalkozó kedvű utazók kipróbálhatják a sült tarantulát, amit Észak-Kambodzsában szoktak enni. Édesség fronton a som ang, vagyis a grillezett sült banán hallatán fut össze a nyál a szánkban. A crème brülée helyi verziója úgy készül, hogy a banánt ragacsos, kókusztejben főtt rizzsel burkolják be, majd mindezt meggrillezik egy banánlevélben.

A pad thai hazája: Thaiföld

A thaiföldi fogások többségében dominál a rizs vagy a rizstészta, és a feltét általában szószban gazdag. Kezdjük a levesekkel: a tom yum egy kókusztej alapú leves, amelyben a citromfű, a lime és a galangal íze érvényesül leginkább. A galangal íze hasonlít a gyömbérhez, és állítólag nagy mennyiségben hallucinációt okoz.

A thai tom yum leves egyik hozzávalója a hallucinációt okozó galangal
Galéria: Ízek Délkelet-Ázsiából
(Fotó: Luca Tettoni / robertharding / Getty Images Hungary)

A legismertebb thai fogás a pad thai: a rizstészta alapú fogást általában tamarindusszal – emésztést serkentő növény, termése hasonlít a földimogyoróra –, halszósszal és garnélarákkal készítik el. Tálalás során babcsírával díszítik. Nagyon finom, ízgazdag étel, de vigyázzanak, mert olykor nagyon csípős tud lenni.

Ha idén télen Thaiföldre utaznánk, az önök helyében a som tam -ot mindenképp megkóstolnánk: a fogás zöld papajából, szárított garnélából, nádcukorból és halszószból áll.

Ahol a csapból is leves folyik: Vietnam

Egy országgal odébb a leveseké a főszerep. Mi, magyarok is leveses nemzet vagyunk, de kíváncsiak vagyunk, hogy hányan ennének reggelire gulyáslevest. A vietnamiak viszont szívesen fogyasztják kedvenc leveseiket – többek közt a phot és a hu tieut reggel, délben és este is. Keressék a kis utcai árusokat, ahol kondérszámra készítik őket.

A pho esszenciája a finom alaplé, ami lényegében egy jó húsleves. A gazdag ízvilágú alaplébe lapos rizstésztát raknak, majd valamilyen húst adnak hozzá – például marhaszegyet, tenger gyümölcseit vagy húsgombócot –, valamint friss zöldségeket, babcsírát, koriandert, chilit és lime-ot. Minél forróbb, annál jobb. A hu tieu-t inkább délen fogyasztják, kínai tésztából vagy rizstésztából is készülhet, és a délen uralkodó hőség miatt nyakon öntik némi cukorral.

Desszert gyanánt egy jó vietnami kávé sűrített tejjel?
Galéria: Ízek Délkelet-Ázsiából
(Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary)

Mindemellett ajánljuk még az ázsiai országok egyezményes nemzetközi ételeit, a nyári és a tavaszi tekercset is, amelyek a friss zöldségeknek köszönhetően mindig jót roppannak az ember foga alatt. A nyári tekercset mogyorószósszal, a tavaszit savanyú szósszal tálalják.

Ha már Vietnam, akkor muszáj említést tenni a kávéról is, amelynek elkészítése felér egy szertartással, ráadásul az egyik legjobb minőségű sötét pörkölésű kávé a világon. A őrölt kávét egy dupla filteren keresztül lecsöpögtetik egy pohárba, és sűrített tejjel vagy jégre öntve fogyasztják. A sűrített tejes változatnak kellemes mogyorós ízvilága van. Felér egy desszerttel.

Ahol a finom falat matekleckében érkezik: Indonézia

Az indonéz konyha rengeteg friss fűszert használ, ennek köszönhető a féktelen ízparádé, ami az országban vár minket.

Hét éve, amikor ott jártunk nekünk a nasi kucing (szó szerint macskarizs) volt a kedvencünk, amit gyerekek árultak a mező szélén Yogyakartában banánlevélbe (és a matekházijukba) csomagolva. A beszédes név az adagra vonatkozik: a fogásnál a rizs adagja nagyjából annyi, amennyit a jávaiak adnak egy macskának enni. A mi csomagunk rizst és csípős szójapörköltöt (tempe) rejtett, de a feltét lehet még kishal, vagy valami sült zöldség vagy hús (gorengan).

A nasi kucingnak van vega és húsevő változata is: a kis adag rizshez kaphatunk szójapörköltet vagy valamilyen grillezett húst és zöldséget
Galéria: Ízek Délkelet-Ázsiából
(Fotó: Crisco 1492 / Wikipedia)

A gyerekekhez hasonló mobilárusokat (angkringan) mindenhol megtaláljuk. A kis családi bódékat warungnak hívják.

Van még harapnivaló bőven: a nemzeti ételnek kikiáltott nasi goreng sült rizset takar, amit általában karamellizált édes szójaszósszal, metélőhagymával, fokhagymával, garnélarákpasztával, tamarindusszal és chilivel ízesítenek, a tetejére pedig tojás, csirke vagy garnélarák kerül. A fogás Malajziában, Szingapúrban és Hollandiában is népszerű.

A gado-gado egy földimogyoró szószos saláta, ami azért menő mostanában, mert vegán. A zöldségekből és préselt rizsből álló salátát földimogyoró vagy kesudió szósszal tálalják. Keressék a gado-gadot az utcai árusoknál, akik először egy széles, laposabb kőmozsárban elkészítik a szószt, majd rápakolnak némi párolt zöldséget – babcsírát, babot és hajnalkát – és tofut. Nagyon laktató fogás. Nézzék csak:



Az indonézeknél, malájoknál és a thaioknál egyaránt népszerű a durián, amely a világ legbüdösebb gyümölcse. Voltunk olyan hotelben Penangon, ahol piktogram adta tudtunkra, hogy a gyümölccsel tilos beszállni.

Ahol a megmondós néni főzi a tutit: Malajzia

Malajziában az ízek páratlan élménnyel társulnak. Ha például Kuala Lumpurban járnak, érdemes felmenni a Kuala Lumpur toronyba, az Atmosphere 360 forgó éttermébe. Svédasztalos rendszer működik az étteremben: megkóstolhatják a környék ételeit, de találnak kínai, indiai, és japán fogásokat is. Lehet, hogy nem ez a legautentikusabb hely, azonban a kilátás miatt abszolút megéri: az egész város, és az ikonikus Petronas-ikertornyok is jól látszanak innen.

A Cameron-felföld a teaguruk földje: ha erre járnak, nem fognak győzni gyönyörködni a zöldellő teaültetvégyekben. Ráadásul remek hot pot készül errefelé: a kínai eredetű „szertartás" lényege, hogy az ember az asztal közepén fortyogó levesbe dobálja bele a kihelyezett nyers hozzávalókat – húst, tésztát, tenger gyümölcseit –, aztán pár perc után már be is lapátolhatja őket. Igazi közösségi élmény.

Malajzia kapcsán Penangról, a turisták, külföldi lakosok és a helyiek olvasztótégelyéről feltétlenül szót kell ejtenünk, ahol a kínai gyarmati kereskedők által emelt házakban is gyönyörködhetünk. Úgy hírlik, itt falatozhatjuk a legjobb utcakajákat egész Malajziában. Csak, hogy újfent a levesekkel kezdjük, próbálják ki az assam laksa nevú fogást, ami egy csipős-savanyú tésztás halleves tamarindusszal, mentával a tetején friss zöldségekkel vagy gyümölcsökkel – uborkával vagy ananásszal – és chilivel.

Sajttorta Penang módra, avagy kway kak
Galéria: Ízek Délkelet-Ázsiából
(Fotó: gopenang.my)

 A penangi utcakajás fronton feltűnik egy ismerősnek tűnő étel, a répatorta. A helyiek által kway kak-ként emlegetett étel azonban közel sem az általunk ismert ragacsos, finom sütemény, hanem egy fehérretekből, rizslisztből készült fogás, amit sült répa, fehérrépa, babcsíra, sötét szójaszósz és chilipaszta tesz teljessé. Mi szívesen megkóstolnánk.

Ha mindez nem elég, térjenek be Soon Chuan Choo kifőzdéjébe Penangon, aki char koay teow-t készít évtizedek óta. A külföldi szövegelést nem díjazó, hokkein nyelvjárásban csacsogó néni verhetetlen a wokban készült tésztában, amit tengeri herkentyűkkel, tojással és zöldséggel társít. A Vifon beach blog élménybeszámolója a mi ízlelőbimbóinkat beindította.

Ahol sötétben eszik a tojást: Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigetek festői szépsége sötét ételhagyományokat rejt. A legkevésbé vonzó ételek dobogósa lehet a balut, ami főtt kacsa- vagy csirkeembrió. A rémisztő tartalmat rejtő, de állítólag finom tojást Kambodzsában, Laoszban és Vietnamban is fogyasztják.

Sok turista képtelen magát rávenni, hogy megkóstolja ezt a hétköznapi csemegét, amit egyébként inkább az éjszaka leple alatt árusítanak, hogy ne látszódjon a belseje.

A rettegett fülöp-szigeteki balut
Galéria: Ízek Délkelet-Ázsiából
(Fotó: Ania Blazejewska89089 / Getty Images Hungary)

Ez a fogás nagyon mélyen gyökeredzik a filippínó kultúrában. Kompakt mérete miatt ideális utazások során, ráadásul aki igazán szereti, az állandóan ezt enné, viszont ezt semmiképp sem ajánljuk, a tojás ugyanis egy koleszterinbomba. Már egy tojás elfogyasztásával túllépjük a napi ajánlott mennyiséget.

De nem csak bizarr tojások kerülnek ki a filippínó konyhából. Az egyik legnépszerűbb reggeli fogás a tapsilog, ami a sózott marha, a fokhagymás sült rizs és a tojás összefogásának eredménye, így a komfort kaják egyik királya. Mindemellett itt is találunk tésztaételeket dögivel, a pancit bihon guisado például a pirított rizs, a hús és a zöldségek egyvelegével hódít.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek