Hurrá, mindjárt itt a tavaszi szünet!

Adunk pár tippet, hogy mihez lenne kedve a gyereknek: gejzírekhez túrázni, jelmezben színpadra állni, tehenet fejni, kisvasutazni, bárányt vagy akár szarvast simogatni, óriáslabirintusban eltévedni, íjászkodni, esetleg szódásszifonnal locsolkodni - válasszanak összeállításunkból!

 

A szülők fejében az ideális tavaszi szünet azzal kezdődik, hogy a nagyszülők lelkesen átveszik a csemetéket, és egy hétig nincs is rájuk gond. Nem mindenkinek adja így ki az élet, úgyhogy mutatunk néhány B-tervet.

Irány Miskolc!

Ha több napra is elmenekülnénk otthonról, fedezzük fel Miskolcot kincskereső játékokkal! A természetbarát játékhoz semmilyen kütyüre nem lesz szükség. A helyi Ökológiai Intézet által kidolgozott program hat útvonalat kínál Miskolcon, amiből hármat ajánlunk jó szívvel a családoknak. A honlapról letölthetjük a kívánt útvonalat, mely egy kézzel rajzolt kincskereső térképből és egy verses útmutatóból áll, és már indulhatunk is. A Belvárosi korzó és a Királyok útja a városban futnak, a Lilla útja végigjárásához Lillafüredről kell indulnunk. A séták időtartama másfél-két óra.

Fejtörők a Pannon-tenger múzeumábanFotó: Pannon-tenger múzeuma / Facebook



Miskolcon rossz időben is találunk programot. A Pannon-tenger múzeum, ahol Rudi, a rudapithecus csontjait is kiállították, nem csak a geológia iránt érdeklődő kölyköket fogja lenyűgözni interaktív élményeivel: miközben ők elindítják a Tokaji-hegy vulkánjának kitörését, mi ásványokban gyönyörködhetünk. A Pannon-tenger múzeum épületében található Képtárban megnézhetjük Csontváry Öreg halász című képét is.

A Színháztörténeti és színészmúzeumban tényleg felállhatunk a világot jelentő deszkákra, majd bepillanthatunk a kulisszák mögé. Itt a gyerekek és felnőttek egyformán élvezik, hogy beöltözhetnek jelmezekbe, és működésbe hozhatják a világosító pultot.

A Hámori-tó a lillafüredi kastélyból nézveFotó: Mark H. Milstein / Northfoto



Ha kiszabadulnánk a városból, irány a Bükk. A lillafüredi kisvasút több megállójánál is vár látnivaló. A Szinva- és Garadna-patak összefolyásánál található Lillafüredi Sport- és Kalandpark több mint két hektáron szórakoztat: van itt ingyenes játszótér, de paintball, futsal aréna és aranymosó is. Miután a kalandparki részt kivégeztük, vegyünk részt egy szervezett hegyiroller- vagy segway-túrán. Ha nem itt szállunk le a kisvasútról, hanem a lillafüredi Palotaszállónál, akkor az épület alatti játszótéren mozgathatjuk meg a kicsiket. Ne hagyjuk ki a függőkerten végigfutó sétányt, melynek kilenc állomása a Szinva-tanösvény része. Az egyes megállók a költészetről, a költőkről, a természettudósokról, a szerelemről okítják az iskolásokat, és itt találjuk az ország legmagasabb (mesterséges) vízesését is. József Attilát az itt töltött idő ihlette meg az Óda megírására – a park természetesen erről is megemlékezik.

Tavasszal amúgy is érdemes túrázni a Bükkben. Hóolvadásra ugyan már nem kell számítani, de a csapadékos tavasz életre kelti a karsztforrásokat. A Déli-Bükk gejzírjei turistaúton könnyen megközelíthetőek. A Vöröskői-alsó-forrás a forrástóban egy egész kis nyíláson tör a felszínre, és ha a karsztvíz szintje magas a föld alatt, másfél-két méter magas oszlopban tör a felszínre. Szintén érdekes az Imó-kői-forrás, melynek működése ritkábban figyelhető meg. Utóbbi a Tamás-kúti buszmegállótól induló tanösvényen deríthető fel, míg a Vöröskői-forrásokhoz a Felsőtárkányból induló kisvasút Stimecz-házi végállomásától a Vöröskő-völgyén, a vízfolyást követve juthatunk el.

Ha minket is megihlet a Bükkben töltött idő, ne fogjuk vissza magunkat. Lépjünk is rögtön József Attila nyomdokaiba, és írjuk meg, mert a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Kaláka együttes április 30-ig várják rímeinket a témában.

A húsvét eltöltésére két izgalmas lehetőség is adja magát a környéken. A diósgyőri vár húsvéti sokadalma az elmaradhatatlan kisállat-simogatón túl interaktív foglalkozásokkal készül, ahol a gyerekek megismerkedhetnek az őshonos magyar fajtákkal. Lesz húsvéti vásár, és a népi mesterségbemutatók mellett a tojásfestésbe, agyagozásba és csuhézásba is be lehet csatlakozni.

Táncelőadás matyó népviseletbenFotó: mezokovesdinfo.hu / mezokovesdinfo.hu



Miskolctól mindössze háromnegyed óra autóval Mezőkövesd, ahol megmutathatjuk a gyerekeknek, milyenek a világörökség részét képező matyó húsvéti hagyományok. A kulturális programokon túl lesz tojásfestés, írókázás és kovácsbemutató is. Hétfőn négy alkalommal vödrös locsolkodást, egy alkalommal pedig traktorról locsolást láthatunk a Hadas városrészben. A Mezőgazdasági Gépmúzeum udvarán találjuk az állatsimogatót, este pedig Bereczki Zoltán lép fel.

Dél-Dunántúli kalandozások

Ha a Dél-Dunántúlt választjuk, inkább az aktív kikapcsolódásé és az állatoké lesz a főszerep. A Kaposvártól délre eső (autóval) félórás körzetben számos érdekes programban lehet részünk.

Tatárjárás-korabeli palánkvár a Katica TanyánFotó: Katicatanya / Facebook



A Patcán található Katica Tanya programjait hosszasan sorolhatnánk. A létesítmény, mely 2016-ban elnyerte az Európai Unió Környezetvédelmi Üzleti Díját, jó és rossz időre egyaránt nyújt élményeket, az ötszáz négyzetméteres óriáslabirintustól a 13. századi mintára épített palánkváron, pontonhídon és kézikompon át a kültéri csúszdaparkig. Állandó programjaik között kenyérdagasztás- és sütés, tetkófújás és tehénfejés is szerepelnek. Itt az ökológiai lábnyomunk miatt sem kell aggódnunk: a Katica Tanya attrakciói vagy nem fogyasztanak energiát, vagy a park maga termeli azt meg megújuló erőforrásból. A húsvétra készülve a gyerekek alkothatnak gyapjúbárányt vagy kiscsibét, és lesz tojásfestés is Noé Kornélia népi iparművésszel.

Ha telítődtünk a fenti programokkal, a térségben három kisvasút közül is választhatunk. A Zselici csühögő bevenévvel illetett kisvonat Almamellék és Sasrét között döcög száztizenhat éve, és az ország legkeskenyebb nyomtávú vasútja. Az út mindössze félórás. Érdemes összekötni egy túrázással a Zselic ezüsthársas bükkös erdeiben, ahol sok forrás és halastó is található. Ne hagyjuk ki a nyelvtörőből is ismert Ibafát, ezt a dombok közé ékelt, szép fekvésű falut, ahol az 1800-as évek óta működik Pipamúzeum. Esetleg kössük össze a két programot, és rendezzünk versenyt: ki tudja többször kimondani a vonatút alatt, hogy az ibafai papnak fapipája van!

Ringatózás a zselici csühögőnFotó: CSÉ / Indafotó



A kisvasúttól csupán egy ugrás a bőszénfai szarvasfarm, ahol vezetett túrán találkozhatunk Magyarország öt nagyvadjával: a gím- és dámszarvassal, az őzzel, a muflonnal és a vaddisznóval. Miután megsimogattuk a szelíd őzeket, vadétel-különlegességeket kóstolhatunk a Zselicvad étteremben.

A hagyományőrzés jegyében április 17-én érdemes felkeresnünk a szennai skanzent. A szentendreitől eltérően ez a skanzen egy élő faluban létrejött falumúzeum, ahol a látogatók a talpas-favázas népi építészetet ismerhetik meg. Itt láthatjuk Somogy egyik legszebb műemlékét, az 1785-ben népi barokk stílusban épült festett, kazettás mennyezetű református templomot. A skanzenben húsvétkor természetesen nem maradhat el a hagyományos locsolkodás, de lesz zene, tánc és színház is. Húsvétvasárnap szagosvizet készíthetünk, sonkát és tormát kóstolhatunk, a gyerekekre pedig játékos tojáskeresés is vár. Hétfőn népi játszóház és bábjátékok egészítik ki a programot.

Mihez kezdjünk Budapesten és környékén?

A Húsvéti bárányfesztivál a Vajdahunyadvárban Budapest legnagyobb ingyenes húsvéti fesztiválja, ahol csemetéink garantáltan simogathatnak cuki kisbárányokat. A rendezvényen felsorakoztatják a legjobb bárányhúsból készült hazai és nemzetközi ételeket, és kísérletet tesznek majd a húsvéti lakomák modern hangvételű újragondolására is. Nekünk természetesen csak kóstolnunk kell.

A Gödöllői kastély igencsak kitesz magáért Húsvétkor. A húsvéti hétvégén visszatérő rendezvényük az Ibolya-nap, amelyet az idén április 16-án rendeznek meg. Kifejezetten gyerekeknek szóló kalandtúrákkal is készülnek majd. Húsvét hétfőn a hagyományőrző programok mellett újra ellátogat ide „Erzsébet királyné", és fogadást tart a Díszteremben.

Húsvét a gödöllői Grassalkovich-kastélybanFotó: Gödölli kastély - hivatalos / Facebook



Húsvéthétfőn ide akár nosztalgiavonattal is kilátogathatunk. A Nyugati Pályaudvarról 9:50-kor induló gőzössel stílusosan futhatunk be Sissi fogadására. Visszaút 17:05-kor Gödöllőről, a jegyek ára felnőtteknek 5990 forinttól, négy év feletti gyerekeknek 4490 forinttól kezdődik, négy év alatti gyerekeknek pedig ingyenes az utazás.

Április 15-én húsvéti kölyökíjászat lesz Csömörön. Ha mindig is érdekelte csemeténket az íjászat, nyuszi helyett kaphat ajándékba íjászoktatást. Kezdő és haladó csoportban 10 órakor indul a program a Zengő Nyíl Lovasudvarban, ahol a keleti technika alapjait hagyományos íjakkal sajátíthatják el az érdeklődők.

Április 15-én Varázs húsvét előadás a Bűvész színházban. A bűvészet modern és klasszikus fogásai most húsvéti köntösbe öltöznek. Itt aztán senki sem csodálkozhat majd, ha nyuszik kerülnek elő a kalapból! A másfél órás előadás interaktív.

Nyuszi a kalapban - elmaradhatatlan eleme nem csak a húsvéti bűvészelőadásoknakFotó: Bűvész Színház / Bűvész Színház



Szabadtéri, játékos húsvéti programmal várja a gyerekeket a Vasúttörténeti Park is április 16-án és 17-én.

Az idén ötven éves szentendrei skanzenben is lesz természetesen hagyományőrző húsvéti mulatozás húsvétvasárnap és -hétfőn. A sokszínű programból nem maradhatnak ki bábelőadások és koncertek, a bárányszépségverseny és a kincskereső gyerektúra sem – végül pedig a Kaláka együttes koncertjére rophatjuk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek