Újra robog a nagycenki múzeumvasút

Újra robog a nagycenki múzeumvasút

"Amikor felszáll a pöfékelő gőzössel, vagy a lágyan duruzsuló dízelmozdonnyal vontatott múzeumvasúti szerelvényre, egy kissé a múltba vagy legalábbis az elmúlt idők vonatán utazik, hiszen a Széchenyi Múzeumvasút valamiképpen visszaadja a régmúlt idők utazásainak romantikáját" - írja oldalán a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. a nagycenki kisvasútról.

Múzeumvasút szerelvénye a nagycenki állomásonPellinger Attila / Wikipedia

 Április 1. és október 1. között ugyanis ismét közlekedik a Széchenyi Múzeumvasút. A szerelvények szombat, vasárnap és munkaszüneti napokon, illetve az előre meghirdetett hétköznapokon, Fertőboz – Barátság – Kastély (Nagycenk) állomások között járnak. A kisvasút kétórás ütemben közlekedik: Fertőboz felől 8:10 és 16:10 között páros, Nagycenk felől pedig 9:20 és 17:20 között páratlan órákban indulnak a szerelvények.

Nagycenki Széchenyi István múzeumvasút /Facebook

 De tovább bővültek a GYSEV Zrt. menetrendszerinti vonatai és a Múzeumvasút közötti átszállási lehetőségek is. A Múzeumvasút a főváros felől érkező InterCity vonatokhoz is jól illeszkedő, Győrből induló személyvonatokhoz 3 alkalommal, a Sopronból induló személyvonatokhoz pedig 5 alkalommal teremt csatlakozást. Fertőbozról Sopron felé 4, Győr felé pedig összesen 5 alkalommal biztosítanak átszállást, és egyben Budapestre történő továbbutazást. A túrázók és kerékpárosok számára a nagycenki vasútállomás felől is megközelíthető a Múzeumvasút, amelynek gőzvontatású szerelvényein kerékpár is szállítható. A Múzeumvasút 2017. évi részletes menetrendje a linkre kattintva olvasható.

A Közlekedési Múzeum 760 mm nyomtávolságú, gőzüzemű Széchenyi Múzeumvasút 760 milliméter nyomtávolságú pályája a nagycenki Széchenyi-kastély közelében 1972-ben épült meg, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. kezdeményezésére. Bár múzeumvasút vonala mindössze 3600 m hosszú, a vasútrajongók és túrázók között az egyik legnépszerűbb útvonalnak számít. Különlegessége, hogy a múzeumvasúton a szolgálatot gyermekvasutasok látják el, a nagycenki végállomása mellett pedig egy szabadtéri mozdonyskanzen is működik, ahol hazánk egyes vidékein egykor közlekedtetett mozdonyokat, vasúti kocsikat lehet megnézni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek