Ünnepi kisvasútmustra

Igaz, augusztus 20. idén nem három- vagy négynapos hétvége, de ennek ellenére is mindenütt változatos programokkal készülnek a nemzeti ünnepre.

Augusztus 20-ra a legtöbb turisztikailag frekventált célpont külön programajánlatokkal készül. Naná, hogy a kisvasutak sem kivételek ez alól.

Vonatozás langallóval

Május végén ünnepelte kisvasúti napját Kaszó, a 95 lelkes somogyi kistelepülés. Somogy zöld szíve, ahogy magukat nevezik, egy vadban gazdag erdőség mélyén fekszik, voltaképpen egy üdülőfalu csupán, szálláslehetőségekkel és kisvasúttal. 2013-ig a kisvasút még Szentáig járt – ez a kaposvári nagyvasút állomása –, ám mára csak a legfőbb nevezetesség, a Baláta-tó tanösvényéig pöfékel.

Kaszón a vonattal olyan területen haladhatunk át, amely engedély nélkül nem is látogatható
Galéria: Ünnepi kisvasútmustra
Fotó: Siofok35 / Indafotó

Itt vezetéssel megtekinthető a tavon lebegő úszó növénysziget, több száz éves hagyásfa, kilátó és informatív, az élővilágot bemutató táblák. Ezúttal, az idei első learatott búza tiszteletére az új kenyér ünnepe a fő motívum, így minden utas egy langallót kap az utazáshoz.

Tűzijáték

Évek óta nagyon népszerű program huszadikán kisvasútról nézni a tűzijátékot. A budapesti gyermekvasúton ugyanis az éves menetrendben is szerepel a csak augusztus huszadikán induló vonat, amely este pöfög végig a hegyekben, a tűzijáték idején.

Az éjszakai kisvasúton ilyen látvány is tárulhat elénk
Galéria: Ünnepi kisvasútmustra
Fotó: Vass Máté / Indafotó

A vonat Hűvösvölgyből indul, és a kilenc órai tűzijáték idején a Szépjuhászné és Hárshegy közötti panorámaívben áll majd. Rossz hír, hogy az idei évre már megtelt a vonat, de jövőre is lesz ilyen szerelvény, figyeljék hozzá a Gyermekvasút honlapját, és az a javaslatunk, hogy az árusítás első napján szerezzék be a jegyet, hogy biztosan ne maradjanak le róla.

Ha azonban megelégednek a vonaton kívüli túrával is, úgy gyalogosan egy kellemes sétával az 56-61-es villamosok Vadaskerti utcai megállójától is megközelíthetik a panorámaívet a Vadaskerti út, Lipótmezei út, Hárshegyi körút útvonalon át – hazánk második legnagyobb épülete, a Lipótmező (OPNI) üresen álló szárnyai mellett elhaladva.

Szintén hagyományos hűvösvölgyi program „A Gyermekvasút nyomában" teljesítménytúra. Az éjszakai, 20 kilométeres túra a Gyermekvasutas Otthon épületétől rajtol, augusztus 19-én, 19-től 21 óráig lehet nevezni. A szervezők ajánlása alapján iránytű, térkép, esőkabát, innivaló mindenképp praktikus kellék, térképvázlatot és túraleírást minden induló kap.

Mi magunk is a kisvasút nyomába eredhetünk a teljesítménytúrán
Galéria: Ünnepi kisvasútmustra
Fotó: Rózsi / Indafotó

Aki a hétórás szintidőn belül teljesíti a túrát, az emléklapot és kitűzőt kap, emellett pedig éjszakai különvonattal utazhat vissza Széchenyihegyről Hűvösvölgybe, térítésmentesen. A nappali teljesítménytúrát minden évben március 15-én rendezik.

Dúdolda

1962. augusztus 20-án adták át, ezért ilyenkor születésnapos az ország legrövidebb, mindössze 570 méteres kisvasútja, a pécsi, amely a vidámparkot és az állatkertet köti össze. A születésnapot pedig ünnepelni kell – akkor is, ha már az 54 végigdolgozott év van az ünnepelt mögött. A kisvasút ugyanis folyamatosan működik azóta is, egész évben, ráadásul 15-20 percenként indul a szerelvény. Társadalmi munkában építették, s létesítésekor cél volt a minél kanyargósabb vonalvezetés. Pécs vasútállomásáról a 34-es és 35-ös buszokkal közelíthető meg.

Szombaton délelőtt Dúdoldával várják a gyerekeket, azaz éneklős-gitáros zenei programban vehetnek részt az utasok, ezt követően hajtánybemutatóra várják az érdeklődőket. Vasárnap, 21-én koradélután pedig bábelőadással kedveskednek a legkisebbeknek.

Csillagles

Európa egyik legkisebb fényszennyezettségű területe a Zselic, nem hiába működik a Kaposvárhoz közeli Zselickisfaludon a Zselici Csillagpark. Innen légvonalban pár kilométerre, a tájvédelmi körzet – és a megyehatár – túloldalán jár az almamelléki kisvasút. A napi két vonatpár közlekedési idejében csillagok nem láthatók, ám augusztus 20-án kivételesen egy esti különvonat viszi majd a csillagnézés iránt érdeklődőket Almamellékről Sasrétre, majd éjszaka vissza.

Zselicen megáll az idő
Galéria: Ünnepi kisvasútmustra
Fotó: Indafoto / Indafotó

Itt természetesen csillagász szakvezetésével történik majd az éjszakai égbolt tanulmányozása, különös tekintettel az állatövi jegyekre, de számítani lehet az augusztusban gyakori hullócsillagok megfigyelésére is. A program 20-án 17 órakor indul Almamellékről – a vonat indulásával – és várhatóan 23.30-kor ér véget, a visszaérkezéssel. A párszáz forintos részvételi díj a vacsorát nem tartalmazza, de van lehetőség a közeli Sasrét vendégházban vacsorázni és megszállni is.

Transzbörzsöny – az ünnep utáni hétvégére

Évtizedek óta égető hiányt sikerült orvosolni 2016-ban, ugyanis megépült Nagyirtás és Márianosztra között a kisvasút, amely újra összeköti Nagybörzsönyt Szobbal.

Nagybörzsöny és Szob összeér
Galéria: Ünnepi kisvasútmustra
Fotó: Greczula Levente / Indafotó

A látványos hegyi szakaszon 40 év után járnak ismét a szerelvények, ám egyelőre – az üzemeltetés és a szolgáltatók teljes összehangolásáig – még át kell szállni Márianosztrán és Nagyirtáson a pár perccel később induló, csatlakozó járatra. A hírek szerint az újraegyesült vasútüzem az első közös kisvasúti napját a jövő hétvégén, azaz augusztus 27-én tartja majd, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek