Last minute tippek az őszi szünetre Makótól Mariborig

A gyerekek megvesznek a töpörtyűért? Az apuka bort kóstolna? Az anyukák meg lubickolnának kicsit? Kapják fel a családot, és teljesítsék be az összes fenti kívánságot az őszi szünet alatt.

Ha esetleg lemaradtak az egész szünetet lefedő utazás megszervezéséről, nincs szabijuk, vagy csak nincs kedvük huzamosabb időre kimozdulni a családdal, akkor sem kell izgulni. Megannyi izgalmas fesztivál lesz országhatáron innen és túl, ráadásul találtunk még egy-két gyerekbarát kirándulóhelyet is.

Egynapos kiruccanások – aktívan

Kellemes egynapos program kerekedhet Makó felfedezéséből. A hónap végéig még nyitva van a Lombkorona sétány Makó mellett, ahol lombkoronaszinten ismerkedhetnek meg a Maros környéki élővilággal. A sétány egyben tanösvény is, a végén pedig egy csúszdán is visszaérkezhetnek a talajszintre. A közelben található egy kalandpark is, de ha a család inkább beltéren, medencékben töltődne tovább, akkor egy kis makói városnézés után irány Makovecz Imre által tervezett Hagymatikum.

A tatai lápvidék nem egy sűrűn látogatott természetvédelmi terület, de a fortyogó víz látványa nagyon érdekes lehet a gyerekeknek, a feltörő karsztvízről nem is beszélve
Galéria: Családi programok az őszi szünetre
Fotó: fülemüle / Indafotó

A tatai lápvidék bakancsos felfedezése is érdekes egynapos családi program, és szintén nem kell hosszasan előre tervezni. A Fényes tanösvény 18 állomása bemutatja a lápvidék növény- és élővilágát, és a helyi karsztvíz történetével is megismerkedhetünk. A családi belépő 2000 forint (szülők és két gyerek részére). A tanösvény felfedezésével pár óra simán elmegy, aztán még az Öreg-tó partján is sétálhatnak egyet.

Kirándulással egybekötött történelemórára Hollókőt és környékét ajánljuk. Sétáljanak végig a Kertek-alja és a Vár-alja tanösvényeken, majd fedezzék fel a vár történelmét, amelyet 2015-ben újítottak fel. A vár október 31-ig minden nap 10:00-16:30-ig, november 1-től hétvégenként 10:00 és 15:30 között látogatható és egy családi jegy 3000 forint (18 éven alatti csemetékkel). A kisebb gyerekekkel keressék fel az erdei játszóteret.

Rozsnyó Kassától nyugatra fekszik: a krasznahorkai vár és a barlang csupán egy köpésre van
Galéria: Családi programok az őszi szünetre
Fotó: Ildikó / Indafotó

Közeli, határon túli egynapos célpont Kassa, Szlovákia kulturális fővárosa, illetve Rozsnyó és környéke. Rozsnyó ősi bányászfalva közelében találjuk az Andrássy család középkori lakhelyét, a Krasznahorkai várat és a Buzgó barlangot is, amely az UNESCO Világörökség része a benne található 32,6 méteres cseppkő miatt, amely ritkaságszámba megy a térségben.

Kolbászt, tököt, töpörtyűt mindenkinek!

Számos fesztivál lesz szerte az országban, ahol a család kedvére falatozhat. Ma kezdődik, és október 31-ig tart a 20. Csabai Kolbászfesztivál. A négynapos fesztivál során lesz kolbásztöltő verseny, disznóvágás bemutató, a tavalyi szárazkolbászok is versenybe szállnak. A talpalávalót többek közt a Halott Pénz, és a Neoton Família szolgáltatja. Desszertnek haraphatnak egyet az ország legfinomabb lángosából is.

Rajtra kész a huszadik Csabai Kolbászfesztivál
A jubileum kötelez, még többet, jobbat ad a látogatóknak a fesztivál október 28-31. között Békéscsabán! Tudja meg a csabai kolbász titkát, gyúrjon együtt a csapatával, legyenek ott a családi programokon, bulizzunk együtt a világsztárok koncertjein, és töltsük együtt a csabai kolbász ünnepének kerek évfordulóját. Mert a Csabai Csabán az igazi! (X)

 
Ismeretterjesztés gyanánt a gyerekek is élvezhetik a Petróleumlámpa kiállítást, ami a Turisztikai Főpályaudvaron lehet megtekinteni november 13-ig.

Kolbász után jöjjön a töpörtyű: a Nagybereki Töpörtyű Fesztivált harmadik alkalommal rendezik meg október 29-én Balatonfenyves-Imremajorban. Bár a fesztivál névlegesen a tepertőre épít, a cél inkább az, hogy összehozzák a nagybereki térség közösségét. Lesz töpörtyű készítő verseny is. Részletek és naprakész információk a Facebook-eseménynél. Ha már Balatonfenyvesen járnak, elmehetnek a gyerekekkel kisvasutazni is.

Nagybereken a töpörtyű kerül terítékre
Galéria: Családi programok az őszi szünetre
Fotó: Kitta / Indafotó

Ha nagy nyilvánosság előtt mutogatnák otthon készített töklámpásaikat, vigyék el október 29-én este a Töklámpás Fesztiválra a budapesti Hősök terére. Az esemény nonprofit jellegű: a szervezők felkérik a résztvevőket, hogy hozzanak konzerveket és tartós élelmiszereket. Az összegyűlt adományokat felajánlják a Gyermekétkeztetési Alapítványnak. Az esti buli előtt tehetnek egy sétát az Állatkertben is, ahová a 14 éven aluli gyermekek díjmentesen léphetnek be az őszi szünet ideje alatt. A már megszokott látványetetések és állatbemutatók mellett halloweeni játszóház is lesz, és az állatkerti utakat töklámpások hada szegélyezi majd.

Az érdiek október 31-ét a Tökjó Fesztiválnak szentelik, amit idén hetedik alkalommal rendeznek meg. Délután kettőtől lesz tökszépségverseny, és később bűvészbemutató is várható.

Orfűn a szalonnáé lesz a főszerep november 5-én, szombaton, a IV. Nagy Orfűi Szalonna Fesztiválon. Akik úgy érzik, hogy labdába rúgnak a disznófeldolgozás terén, itt megmérkőzhetnek: hétfős csapatokban töpörtyűt, pecsenyét, hurkát, szalonnát, kolbászt és pörköltöt kell majd elkészíteni egy fél disznóból. Mindenki részt vehet a szavazásban kóstolójeggyel. A verseny mellett a helyi árusok is tiszteletüket teszik, valamint lesznek kézműves bemutatók is. A kóstolás fáradalmait kipihenhetik a magyarhertelendi termálfürdőben.

Mindent megtudhatnak erről a helyi halról, amely feltűnik TIhany címerében is
Galéria: Családi programok az őszi szünetre
Fotó: Melczer Zsolt / utisugo.hu

Az őszi szünet zárásaként ellátogathatnak a XV. Garda Fesztiválra Tihanyba, november 4-e és 6-a között. A város címerében is helyet kapó hal kerül a rivaldafénybe ezen a pár napon. Megismerkedhetnek a hal történetével, de ezenfelül sok más program is várható, többek közt geotúra, mesedélelőtt, vásár és lesz játszóház is. Természetesen a halászlé sem maradhat el, ami nagy bográcsokban fog rotyogni a karácsonyi lekvár mellett, amit a gyerekek maguk díszíthetnek ki. A Tihanyi Piac PLACC-ot is megnézhetik, amely ezen a hétvégén a halra és a borra koncentrál a fesztivál jegyében.

November első vasárnapján még Sütemény és Tortafesztivál is lesz, a helyszín a Hotel Szieszta lesz Sopronban. Már nem tudnak ugyan jelentkezni a versenyre, de érdemes elmenni megnézni a remekműveket. Lehet majd kóstolni, és arcfestés is lesz a legkisebbeknek. Ha már arra járnak, próbálják ki a bobpályát is, a gyerekek imádni fogják.

Vidámpark Ausztriában, borfesztivál Mariborban

A Sopron környékén lakók kiugorhatnak a hosszú hétvégén a Familyparkba, ahova boszorkányok és szellemek teszik be a lábukat a Halloween szellemében. Számos meglepetés és misztikus program várható október 29-e és november elseje között.

A szőlő kedvelői ellátogathatnak Mariborba és megnézhetik, ahogy leszüretelik az öreg szőlőt
Galéria: Családi programok az őszi szünetre
Fotó: dudva / Wikipedia

A világ legöregebb szőlőtőkéjével büszkélkedő város, Maribor Old Wine Fesztivált szervez november másodika és tizenegyedike között. A fesztivál legkülönlegesebb pillanata, amikor leszüretelik az öreg szőlőt. Itt sokat mesélhetünk a gyerekeknek a szőlőtermesztésről és a bortermesztésről, valamint a vásáron szlovén kézműves termékeket – például sajtot és mézet – vehetünk és kóstolhatunk. A vásári hangulat, és a város felfedezése után ugorjanak fel a város határában a kis piros kabinos felvonóra, hogy a hegyről gyönyörködjenek a városban. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek