Vörösboros csokit faltunk Sopronban

A Harrer manufaktúra csokikóstoltatása egyszerre idézte a karácsonyi naptár felfedezését és a nagymama titkos karamellás vitrinjének a leleplezését. A cukorsokkon kívül bobpályával, kalandparkkal, Burgenland ikonikus meseparkjával is szórakoztathatjuk a gyerekeket, ha Sopronban járunk. Nyári, családi programok a nyugati határszélen.

Mi a legjobb dolog Sopronban? – kérdeztük az ismerőseinktől, mielőtt tanulmányútra indultunk volna a nyugati határ felé. Nem meglepő, hogy a Volt fesztivál vezeti a toplistát, de emellett a Tűztorony, a Fertő tó körüli biciklistúrák, a Károly-kilátó és a Harrer csokoládémanufaktúra kézműves süteményespultja is kapott pár szavazatot. 

Sorban nyíltak a csokis szekrények

Galéria: Sopron gyerekekkelFotó: Travelo

 

A Hotel Lővérből kiinduló túránk a családos programokra koncentrált, így aztán egy lővéreki erdőjárás után az említett csokimanufaktúra volt a következő állomásunk, ahol a gyümölcsös csokiktól az agárdi pálinkás verzión át a konyakos ízvilágú mexikói étcsokoládéig jó néhány mutációt megismertünk.

Az osztrák cukrászdinasztia minimalista mézeskalácsháza a belvárostól kívül eső soproni téglagyár területén nyílt 2009-ben, és egyelőre az egyetlen hely ez országban, ahol csokikóstoltatást is szerveznek. Ahogyan a gasztrobloggerek már jó néhányszor utaltak rá, a csokitesztelés amolyan szakrális tevékenység, elmélyült koncentrálciót és a beavatottság illúzióját igényli. Például fontos a 20 Celsius fok körüli hőmérséklet, és a szellőztetés, véletlenül se maradjon a kóstolóteremben ételszag, vagy illatosító. Ha a környezet rendben, kezdhetjük az ötlépcsős kóstolást: szemügyre vétel, tapintás, pattintás (a pattanó hang után a törésvonal akkor van rendben, ha törött üveg szélére hasonlít), szaglás, ízlelés.

Miután a tesztelő társaságunkban a nyolc év alatti korosztály is szép számban megjelent, a szülők egy része meg regresszált a falra szerelt csokitartók látványától, elmélyült pattintgatás helyett hangzavar és káosz lett abból, amikor a kóstolást vezető cukrásznő sorban kinyitotta a csokis szekrényeket. Ez olyan élmény volt, mint a karácsonyi naptár, vagy a nagymama karamellás cukorkát rejtő vitrinjének a felfedezése, a csapat egy része itt, a tejcsokiknál ragadt le, a másik része a falon trükkösen nyíló, egzotikus étcsoki gyűjteménynél. 

A szürettől a szájig

 

Galéria: Sopron gyerekekkelFotó: Travelo

 

Mint kiderült, a csokoládé eredendően kézműves termék. A kakaóültetvénynek trópusi klíma kell, a szüreteléséhez és előkészítéséhez gépeket nem használnak. A termést hosszú bottal verik le a fáról, a kakaóhüvely kemény héját késsel nyitják fel, majd a zselés, édes gyümölcshúsból kikapargatják a kakaóbabot. A babokat ládákba halmozzák, és banánlevelekkel fedik le. A dunsztban napokon át erjed a termés 60-70 Celsius fokon, amit időnként megkevernek. A fermentálódott babokat aztán kiszárítják, bezsákolják és elküldik a felvásárló országokba.

Ekkor kezdi a műszakját a chocolatier, aki kóstolja és osztályozza a szárított kakaóbabokat. Ami átmegy a rostán, megtisztítják, és 100-140 fokon megpörkölik fajtáktól függően húsz perc és két óra közti időhatárokon belül. Ebben a fázisban több száz, természetes aroma is kialakulhat. A kakaómassza aztán az 50%-os zsírtartalmú kakaóvajból, a pörkölés után por állagúra őrölt kakaóporból, és hozzáadott cukorból és szójalecitinből készül úgy, hogy a konsírozó gépben egy-három napig folyamatosan keverik. A folyékony csokit hőkezelik, azaz temperálják és kezdődhet a további ízesítés, formázás. 

Gyümölcsös, pálinkás, vörösboros verzió

A Harrer kóstoló-helyiségéből az üvegfalon keresztül lehet rálátni az egyterű manufaktúrára, ahol minden ízesítés, az összes csokis desszert és más sütemény helyben készül. Az egyik legérdekesebb izkombó a soproni vörösborokból, merlot-ból, zweigeltből, kékfrankosból és cabernet savignonból készült vörösboros étcsoki volt, de aki még hallotta a vezetőnket a káoszban, az egzotikus csokikat bemutató sorozatban kiérezhette a perui étcsokinak a termőtalajból keletkező füstös ízét, vagy a mexikói klíma adta konyakos aromát. A kóstolás végén a gyerekek még kipróbálhatták a csokiszökőkutat, aztán lassan vége lett a karácsonynak. 

Bobpálya a domboldalon

 

Galéria: Sopron gyerekekkelFotó: Travelo

A cukorsokkon kívül mással is lehet szórakoztatni a gyerekeket Sopronban, habár személyesen nem próbáltunk mást a rövid kiruccanás alatt. Arra számítanunk kell, hogy a nyugati határszélen fővárosi árak vannak, ami az étkezést és a szolgáltatásokat illeti, ha pedig Sopronban egy kiadós zivatar miatt taxizunk kell, az körülbelül kétszer annyiba kerül majd, mint Budapesten.

A családi létesítmények közt a Bécsi dombon épült nyári bobpálya ugyan nem annyira ismert, mint a visegrádi testvér, de 750 méteren itt is le lehet csúszni. A pályát a 84-es útról közelíthetjük meg, nem messze a kliegenbachi határátkelőtől.

A városhoz közel a Lővér kalandpark is ingergazdag hely, de egy négyfős család körülbelül 8000 forintért jut be. A gyerekek számára sem túl kedvező a belépő, a bébi kategória hétéves korig tart és az is 1300 forint. Viszont vannak különböző nehézségi fokozatú pályák, mászófal, ugrófal, íjászpálya, csúszópálya, az óvodáskorúak számára készségfejlesztő kötélpálya, és valószínűleg aznap este nem kell altatni a gyerekeket. 

Mesepark a határon túl 

A tavaszi és nyári gyerekeknek előny, hogy a Sopronhoz közel eső, az osztrák határtól 25 kilométerre épült Märchenpark Neusiedlersee a születésnaposokat ingyen belépővel lepi meg, amúgy mindenkinek egységesen 19,50 euróba kerül a napijegy, kivéve pénteken, amikor 17,50 euró. A burgenlandi vidámpark reggel kilenckor nyit, de egy, a helyszínen tapasztalatokat gyűjtő családapa szerint, ha reggel tízig nem érünk oda, akkor aznap már kisebb az esély a bejutásra. Sopronból könnyű átruccanni, de Budapestről körülbelül két és fél óra az autóút. A legegyszerűbben a bécsi autópályáról lehet elérni a parkot Neusiedl am Seénél lehajtva.

Ahogyan már korábban is írtuk, egy napot valóban el lehet tölteni ott. Klasszikus vidámparkot, mese tematikájú erdőt és egy kis állatkertet is találunk, állatsimogatóval. Az egyik legnépszerűbb szerkezet Burgenland első hullámvasútjaként ismert Götterblitz, amiről a Fertő tóra is rálátni. Az elmúlt évek újításai közt szerepel a mocsárvár, a templomcsúszda, a törpebánya és a legkisebbeknek épült krokodilvasút. Van szellemkastély, gladiátoriskola is adrenalinfröccs gyanánt. A létesítményt egyébként 1968-ban avatták fel, és az elmúlt évtizedekben 120 ezer négyzetméterre bővült, ezzel Ausztria legnagyobb szabadidőparkja. 

Rossz időben színes ásványok

 

Galéria: Sopron gyerekekkelFotó: Sopviz.hu

 

Ha rossz idő van, és a dübörgő kastélyturizmus nem köti le a gyerekeket, a Fertőrákosi Ásványmúzeummal még próbálkozhatunk. Az áprilistól októberig nyitva tartó tárlat specialitása, hogy egyetlen ásvány, a kalcit, vagyis a kalcium-karbonát minden magyarországi változatát mutatja be. Vannak színtelen és különböző színű kalcitkristályok, mészkővek és cseppkövek is. 

Strand az erdő szélén

Kánikulában viszont a Sopron és Fertő tó közötti mesterséges tó, a Tómalom fürdő tűnik kézenfekvő választásnak. A játszóteret tavaly nyárra megújították az EU-szabványok szerint, igaz, nem lett nagyobb. Lehet bérelni vízibiciklit, kajakot, csónakot, junior vízicsoppert.

A tó története több évszázadra nyúlik vissza, a Soprontól északra található egykor bő víztartalmú pannon tengeri üledékből duzzasztották fel, és az 1840-es évektől kezdve, kisebb-nagyobb megszakításokkal működött a strand. A 2012-re elkészült ráncfelvarrás részeként megújították a büfét is, új kaput és pénztárat hoztak létre. Felújították a föld alatti vezetékeket, és új fákat ültettek, és remélik, ez a hely ismét sláger lesz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek