Ezernyi szín a tűzfalakon és a lépcsőkön: street art úti célok

Egy város hangulatához nemcsak a történelmi örökség, a nevezetes épületek, a parkok és a kilátók tesznek hozzá, hanem a street art különféle formái, a festett tűzfalak, a művészi graffitik és az ezernyi színben pompázó lépcsők is. Úti célok utcai művészet-rajongóknak Bristoltól Mexikóig, Milánótól Tapolcáig.

Nincs olyan városnéző útról készült album, amelyben ne pózolnánk egy-egy színes tűzfal előtt. Akár művészi igényességgel készülnek, akár a málló homlokzatok "eltakarására" szolgálnak, a lefestett tűzfalak részei a város hangulatának, és gyakran tartanak tükröt az aktuális kulturális, politikai eseményeknek. Mindig változnak, eltűnnek az épületek felújításával és lebontásával, hogy aztán újak szülessenek a legváratlanabb helyeken. Összegyűjtöttünk néhány olyan úti célt, ami szinte kötelezőnek számít, ha rajong a tűzfalakért.

Farid Rueda mexikói művész alkotás közben
Galéria: Festett tűzfalak és lépcsők
Fotó: Farid Rueda

 

 A legtitokzatosabb: Banksy

 

Az interneten és albumokban látni egészen más, mint élőben, eredetiben. Banksy műveit számos helyen megtekintheti, de ha ön igazi rajongó, nem hagyhatja ki Bristolt, a kilétét titkoló művész szülővárosát. Banksy első munkáiból még most is található pár a város épületeinek falain, ilyen az egyik leghíresebb képi világba öntött társadalomkritikája, a Mild, Mild West is. 2014 októberében, nem messze az M Shedtől egyszer csak megjelent egy falon egy Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval képére rímelő graffiti, a The Girl with the Pierced Eardrum.

A street art világában egy biztos, ez pedig az, hogy semmi sem állandó. Banksy több New Orleans-i épületet is ellátott ikonikus figuráival a katasztrófa után, ám művei nagy része már nem található a városban: van, amit lefestettek, és van, ami megsemmisült az épület bontása során. Lekaparták a falról a 2014 tavaszán készült graffitijét is, amit a brit hírszerzés lehallgatóközpontjától öt kilométerre festett a falra.

Banksy műveinek egy része már megsemmisült
Galéria: Majdnem ellopták Banksy művét a falról
Fotó: Chris Graythen / Getty Images Hungary

 

Egyetlen ismert olaszországi művét, a nápolyi pisztolyos Madonnát védelmező üveglappal fedték le, miután egy helyi fiatal internetes aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy az önkormányzat helyezze védelem alá a sok turistát vonzó alkotást. (Banksy egy másik, egy szentet ábrázoló nápolyi faliképét graffitizők 2010-ben összefirkálták.) Az oltalom alá helyezett mű egyébként a Szűzanyát ábrázolja pisztollyal a glóriájában.

 

Asterixtől a pszichedelikus tigrisekig

 

Nemcsak Banksy alkotásai kelnek versenyre az adott város leghíresebb nevezetességeivel. Brüsszelben a Grand Place közelében lehet megcsodálni egy tűzfalon az egyik leghíresebb tűzfalképet, ami Tintint és Milou-t ábrázolja. A városban egyébként még számos képregényhős néz vissza a falakról, a turistáknak külön térkép készült, ami a nevezetes tűzfalakhoz kalauzolja el őket. A séta során - amihez még idegenvezető sem kell - többek között Lucky Luke és Asterix is látható a házak falán.

Ha pedig Lisszabonban jár, ne hagyja ki a lengyel, Sainer néven tevékenykedő street art művész képét, a Crossroads-t. A 2015 áprilisában készült alkotás egy egyébként nem túl impozáns ház tűzfalát dobja fel, és az Underdogs Gallery művészeti programjának keretén belül valósult meg. Sainer az Etam street art duó tagjaként sok más projektet is jegyez, alkotásai Mannheimben és a dániai Aalbergben is láthatók.

 

Farid Rueda egyik híres alkotása, a Balam
Galéria: Festett tűzfalak és lépcsők
Fotó: Farid Rueda

 

Milánó falait az olasz alkotó, Millo képei töltik meg élettel. 2015-ben az Everyone Is Searching for It festményduója volt a favorit, 2016-ban pedig Bruzzano negyed egyik tűzfalára alkotott a rá jellemző fekete-fehér-piros színekben, In Bloom címmel.

Farid Rueda gyönyörű, színes képeit Mexikóban, a Playa de Carmen és Mexikóváros házfalain csodálhatja meg. Az enyhén pszichedelikus alkotásokhoz a művész hazája kulturális hagyományaiból is merít, és saját bevallása szerint nem szeret 5 napnál tovább dolgozni egy képen, mert unalmassá válik a számára. Egyik leghíresebb műve a Balam, ami 2015-ben került egy házfalra Playa de Carmen területén, de a Vanishing Tiger is az ikonikus alkotásai közé tartozik.

 

Tűzfalak és színes hídfők Budapesten

 

Budapest máig őrzi az elmúlt zivataros évszázadok emlékeit. Rengeteg olyan épület van, amelyikre már nagyon ráférne a teljes felújítás, és a foghíjtelkek sem segítenek az összképen. A 2011-ben indított TűzfalRehab akció keretén belül egyre több fal szépül meg, a Színes Város Budapest Fesztivál pedig gigantikus festővászonná változtatta a város legkevésbé szép részeit. A mozgalom ötlete egyébként Victor Vasarely festőművésztől származik, 2008 óta összesen 20 ezer négyzetméternél is több falat változtattak műalkotássá az akcióban résztvevő képzőművészek.

A hídpillérek is megszépültek
Galéria: Festett tűzfalak és lépcsők
Fotó: Mohai Balázs / MTI

 

2016 októberében falfestményt kapott többek között a Nagy Diófa utca egyik lepattant tűzfalai is. Magyar, lengyel, brit, spanyol, francia és orosz művészek részvételével összesen 1800 négyzetméternyi falfelület szépült meg a városban, közel 2500 liter festék fogyott. Festmény került október 13-án a Dob utca egyik tűzfalára is, Okuda San Miguel spanyol graffitiművész alkotása Ángel Sanz Briz spanyol embermentő diplomata emlékére készült. A 6x6 méteres kép a "Falfestmények a Szabadságért" projekt része, mely a célja, hogy megemlékezzen azon spanyol diplomatákról, akik a II. Világháború idején zsidók ezreit mentették meg.

A fesztivál keretén belül nemcsak a tűzfalak, hanem az ezidáig tényleg nem túl vidám látványt nyújtó hídfők is megszépültek. A Rákóczi-híd budai és az Erzsébet-híd budai hídfőjét színes festmények díszítik.

 

Festmények a lábunk alatt

 

A street art művészek nemcsak a tűzfalakat, hanem a lépcsőket is előszeretettel változtatják 3D-s festménnyé. A chilei Valparaiso mesés lépcsői halakat, zongorát ábrázolnak, Rio de Janeiro Lapa nevű bulinegyedében pedig kötelező látványosság Jorge Selarón színes, és nem kicsit giccses csempékkel díszített, a brazil zászló színeiben pompázó lépcsője. Az 1990-ben készült Escadaria Selarón a Manuel Carneiro utcán található, a 215 lépcsőfokot mintegy 2000 csempe borítja. Az alkotó állítása szerint soha nem fejezte be igazán a művet.

 

Tapolca legújabb látványossága
Galéria: Festett tűzfalak és lépcsők
Fotó: Travelo.hu

 

Természetesen nem kell ennyire messze utaznia, ha művészi lépcsőt szeretne látni. Tapolca legújabb nevezetessége a "Halas lépcső", amihez a már említett valparaisói lépcsősor adta az inspirációt. A Malom-tóhoz vezető lépcsőt a helyi iparművész, Varjas Judit festette ki 17 nap alatt, a fő motívumot pedig a tóban is úszkáló koi pontyok adták.

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek