Színes falfestményt kapott a Dob utca

Felavatták Okuda San Miguel spanyol graffitiművész falfestményét a VII. kerületi Dob utcában október 13-án. Az alkotás Ángel Sanz Briz spanyol embermentő diplomata emlékére készült.

1966. október 8-án a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet "A Világ Igaza" címet adományozta Ángel Sanz Briz spanyol diplomatának munkatársaival közösen játszott hősies szerepéért. Sanz Briz ugyanis több mint 5000 magyar zsidó életét mentette meg a magyarországi Holokauszt idején. Az évforduló alkalmából a Spanyol Nagykövetség egy falfestmény felavatásával tisztelgett az emléke előtt.

Fotó: Mohai Balázs - MTI/MTVA

 Okuda San Miguel madridi graffitiművész 6 x 6 méteres alkotása a város jól látható részén, a Dob utca 4. számú épület tűzfalán, a volt gettó területén, 200 méterre a Dohány utcai Zsinagógától található.

A kép a "Falfestmények a Szabadságért" projekt része, mely a budapesti, bukaresti és szófiai Spanyol Nagykövetségek, valamint a Spanyol Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Ügynökség (AECID) közös kezdeményezése ART-EX ösztöndíjak segítségével valósult meg. A célja, hogy elismerje és megemlékezzen azon spanyol diplomaták munkájáról, akik a II. Világháború idején zsidók ezreit mentették meg a biztos haláltól,különös tekintettel Ángel Sanz Briz-re Magyarországon, José Rojas-ra Romániában és Julio Palencia-ra Bulgáriában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek